Σε περίπου ένα μήνα, θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που όπως μας έχει προετοιμάσει θα είναι εκ βάθρων διαφορετικός από αυτόν που σήμερα γνωρίζαμε και σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός χαμηλότερος για τον συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων.
Η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει να συντάξει την τελική πρόταση για τον νέο ΕΝΦΙΑ, σβήνει και γράφει συνεχώς προκειμένου να βγει η άσκηση, η οποία δεν είναι άλλη από το να είναι να συνολικά έσοδα που ζητούνται 2,5 δις. ευρώ, όσα δηλαδή και εφέτος.
Κερδισμένοι από την εν λόγω άσκηση όσοι έχουν ακίνητα με αξία το καθένα κάτω από 100.000 ευρώ και χαμένοι εκείνοι που η αξία του κάθε ακινήτου είναι πάνω 200.000 ευρώ.
Όμως τα δεδομένα για το επόμενο έτος, που θα πρέπει η ομάδα των ειδικών να λάβει υπόψη της είναι τα εξής:
Οι αντικειμενικές αξίες έχουν αλλάξει και στην πλειονότητά τους έχουν αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά.
Έχουν ενταχθεί στο σύστημα περισσότερες περιοχές. Σε περίπου 3.650 περιοχές, τα ακίνητα από το επόμενο έτος θα φορολογούνται με βάση των αντικειμενικό σύστημα αξιών.
Έχει καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, για τους ιδιοκτήτες εκείνους που έχουν περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω η ομάδα των ειδικών που έχει αναλάβει το έργο, γράφει-σβήνει τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων και παράλληλα «τρέχει» διάφορα μοντέλα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Οι δανειστές θα ενημερωθούν αύριο (19.10.2021) και μεθαύριο για το περιεχόμενου του σχεδίου, από το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης ενώ το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι κερδισμένοι και χαμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο περιορισμός ή και η πλήρης εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των περισσότερων φορολογούμενων ειδικά για τους έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών συνολικού ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν λιγότερο συγκριτικά με το 2021 και κάποιοι περισσότερο.
Οι κερδισμένοι από την αλλαγή των συσχετισμών θα είναι οι ιδιοκτήτες εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας έως περίπου 100.000 ευρώ το καθένα. Αυτοί λοιπόν θα δουν το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται του 2022, λόγω του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο.
Αντίθετα χαμένοι θα είναι εκείνοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους, ακίνητα μεγάλης αξίας άνω των 200.000 – 250.000 ευρώ το καθένα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.
Η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια. Με το σπάσιμο των κλιμακίων το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην ακύρωση της διόγκωσης του φορολογικού βάρους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μάλιστα όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ο λογαριασμός για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ελαφρύτερος το 2022.
Τέλος να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη διατήρηση των μειώσεων 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.