Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που τιμάται σήμερα

Κοινοποίηση:
ioannis-xristostomos

Εξέχουσα προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας, Οικουμενικός Δάσκαλος κι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Η Εκκλησία τον ονόμασε Χρυσόστομο για την ωραιότητα των λόγων του, ενώ για τη ρητορική δεινότητα ονομάστηκε «Δημοσθένης του Χριστιανισμού».

Ο Ιωάννης γεννήθηκε στην Αντιόχεια (σημερινή Αντάκια Τουρκίας) το 347. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία και ανατράφηκε με τη φροντίδα της μητέρας του Ανθούσας. Σπούδασε ρητορική κοντά στον φημισμένο δάσκαλο της εποχής Λιβάνιο. Ο δάσκαλός του τον εκτιμούσε τόσο πολύ για την ευφυΐα και τη ρητορική του δεινότητα, που έλεγε πως θα τον άφηνε διάδοχό του στη σχολή, αν δεν τον είχαν κερδίσει οι Χριστιανοί.

Μετά τις σπουδές του δικηγόρησε για λίγο στην Αντιόχεια και στη συνέχεια έφυγε για την έρημο, όπου ασκήτευσε. Το 381 επανήλθε στην Αντιόχεια για να χειροτονηθεί διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος. Κατά τη διάρκεια της ιεροσύνης του διακρίθηκε για την ερμηνεία των Γραφών, το κήρυγμα και την ποιμαντική του δράση. Σύντομα, η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της Αντιόχειας και στα τέλη του 397 κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, η Ενδημούσα Σύνοδος των επισκόπων τον εξέλεξε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, παρά την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεόφιλου, που προωθούσε τον δικό του υποψήφιο.

Ενθρονίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 398

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ’ ένα χωριό της Βιθυνίας. Η απόφαση αυτή όμως, τόσο εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στον θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402 μ.Χ.). Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404 μ.Χ.) στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.

Ο Μ. Ι. Γαλανός στον Συναξαριστή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον Ιερό Χρυσόστομο, ότι υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε δε υπήρξε εφάμιλλός του στην ετοιμολογία, την απλότητα, αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σ’ αυτούς που φαίνονται «ὡς φωστῆρες ἐν κόσμῳ» (Προς Φιλιππησίους, 6′ 15.). Δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο.

Να σημειώσουμε, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Και τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε τη μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Η Κάρα με αδιάφθορο το αριστερό αυτί βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους. Η δεξιά του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορη στη Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους. Δύο τμήματα της αριστεράς του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους και ένα τμήμα της στη Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων. Μεγάλο τεμάχιο κνήμης και τέσσερα τεμάχια του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους. Δάκτυλος του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Αδιάφθορο μέρος του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Μετεώρου. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων Αγίου Όρους, Προυσού Ευρυτανίας και Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Βγήκαν παγανιά οι καραπλανεμένοι σχολιαστές εδώ να υποτιμήσουν τον Μέγα Άγιο που τα έβαζε με την σκληρή εξουσία της εποχής του για λόγους όχι μόνο Πίστεως αλλά και δικαιοσύνης και να αμφισβητήσουν την Κρίση του Θεού. Λες και αυτοί δεν υποτιμούν Αυτόν τον Έλληνα Ιεράρχη που αναδείχτηκε από εκατομμύρια μέσα στους αιώνες (αλλά και από τον Ίδιο το Θεό) και ο Ένας Θεός ξέρει πόσους άλλους Έλληνες πολιτικούς και μη βρίζουν στην μίζερη πνευματικά ζωή τους …Γελοίοι πραγματικά. Μιλάμε για ιεράρχη που διώχθηκε ανηλεώς από την διοικούσα Εκκλησία της εποχής του. Με αποκομματικές κατηγορίες που έχουν χιλιοαπαντηθεί, οι τυφλωμένοι εδώ αδυνατούν να καταλάβουν μέχρι σήμερα ότι όλοι χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις όταν πρόκειται να αφυπνίσουν τους ανθρώπους για να αποφύγουν αυτό που νοείται απόλυτη αιώνια καταστροφή. Και είναι πασιφανές ότι δεν πρόκειται για φυλετικό διαχωρισμό, όπως προσπαθούν χαζά να το παρουσιάσουν οι αναγνώστες του “αυτόματου” κερανάυτη Καλόπουλου… για να …αποδείξει την “συνομωσία” των αμέτρητων προσκυνητών του Αγίου Φωτός. Για καμιά αποκρυφιστική εγκληματική οργάνωση των ημερών μας, που κάνει στα φανερά …φιλανθρωπίες, θα μας πει κανείς κάτι από σας;

  2. Κυνηγούσε μετά μανίας όλους τους μη καθολικούς εβραίους χριστιανούς αλλά και τους ειδωλολάτρες (τους Έλληνες δηλαδή για όποιον δεν κατάλαβε) εύγε στον αρθρογράφο. Ας διαβάσει και λίγο Deschner μπας και ξυπνήσει.

  3. ……ΠΑΡΑΛΑΒΑΝΟΙ=οι δολοφονοι της ΥΠΑΤΙΑΣ. Ο επισκοπος της Αλεξανδρειας ειχε οκτακοσιους απο δαυτους ….ηταν τρομοκρατικη φιλανθρωπικη οργανωση.ΤΟ ΙΔΙΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΠΙΑΤΕΣ….Μια Ιουδαικη πραγματεια γνωστη σαν ΑΒΟΝΤΑ ΖΑΡΑ [Ξενη Λατρεια] παρειχε λεπτομερεις οδηγιες για τον σωστο τροπο κακοποιησης ενος θεικου αγαλματος…..

  4. διαβασα ενα βιβλιο του Μιχαλη καλοπουλου και εγραφε οτι εβριζε τους ελληνες ο αγιος μας και απο τι βλεπω αναπαραγετε στα διαφορα σαιτ και δειχνει και σε ποια παραγραφο το λεει ο αγιος μας δε ξερω ειναι ετσι παιδια δε νομιζω

Comments are closed.