Η πιο ισχυρή φιγούρα της Χαμάς είναι ο 61χρονος Yahya Sinwar, ο οποίος σύμφωνα με τους Ισραηλινούς είναι ο «αρχιτέκτονάς» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Τώρα, υποστηρίζεται ότι είναι αυτός, που ενδεχομένως κρατά το «κλειδί» των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.
Ο Yahya Sinwar διαπραγματεύτηκε κάθε σημείο της συμφωνίας εκεχειρίας, από την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων έως αυτή των Παλαιστινίων κρατουμένων, επιδιώκοντας να προωθήσει τα συμφέροντά του.
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η παύση των εχθροπραξιών την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία εάν κρίνει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τους όρους των διαπραγματεύσεων.
Ο άκαμπτος, όπως χαρακτηρίζεται, 61χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης, αψήφησε όλους εκείνους στο Ισραήλ που τον παρουσίαζαν ήδη ως νεκρό. Αφού υπέγραψε μια από τις πιο βάναυσες επιθέσεις που έγινε ποτέ εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Sinwar όχι μόνο είναι ακόμα ζωντανός, 50 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά σημείωσε μια νέα πολιτική νίκη.
«Κάποιος σαν τον Sinouar αποκρυπτογραφεί πολύ καλά τους Ισραηλινούς. Οι ηγέτες της Χαμάς κατανόησαν ουσιαστικά τις διαιρέσεις της χώρας, επομένως και την αδυναμία της, αλλά και το γεγονός ότι, για να πολεμήσεις έναν στρατό σημαντικά ισχυρότερο σε μέσα και άνδρες, είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε διαφορετικά όπλα, εξ ου και η απαγωγή των ομήρων», εξήγησε ο αναλυτής Matti Steinberg.
Ο Steinberg, πρώην σύμβουλος πολλών αρχηγών του Shin Beth, των ισραηλινών εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρεί το «παιχνίδι» με τους ομήρους πολύ σημαντικό: «Ο Sinouar καθιερώνει τη Χαμάς ως αυτή που ελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το υποσχέθηκαν, το κάνουν. Επέβαλαν την ιδέα ότι η 7η Οκτωβρίου ήταν νίκη του κινήματός τους. Η κάθε απελευθέρωση ομήρων είναι μια υπενθύμιση αυτής της νίκης στα μάτια της παλαιστινιακής κοινής γνώμης», τόνισε.
Ποιος είναι ο Yahya Sinwar
Γεννημένος σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο Sinwar παρασύρθηκε στον ισλαμιστικό ακτιβισμό όταν σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς η θρησκευτική αναζωπύρωση σε όλη τη Μέση Ανατολή αποκτούσε σημαντική δυναμική.
Το 1987, εντάχθηκε στη νεοσυσταθείσα ομάδα Χαμάς και έγινε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της. Τα καθήκοντα περιλάμβαναν την αποκάλυψη κατασκόπων ή άλλων «συνεργατών» με το Ισραήλ, καθώς και ανθρώπων στη Γάζα που παραβίαζαν τους αυστηρούς κώδικες «ηθικής» της Χαμάς.
Συνελήφθη το 1988 και καταδικάστηκε τέσσερις φορές σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δολιοφθορά, ενώ πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές.
Ως κρατούμενος, αρνήθηκε να μιλήσει με οποιονδήποτε Ισραηλινό και τιμώρησε προσωπικά όσους το έκαναν, πιέζοντας το πρόσωπο ενός σε μια αυτοσχέδια σόμπα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό πρώην ανακριτή που εργαζόταν στο ίδρυμα όπου κρατούνταν ο Sinwar. «Είναι 1.000% αφοσιωμένος και 1.000% βίαιος, ένας πολύ, πολύ σκληρός άνθρωπος», ανέφερε ο ανακριτής.
Ο Sinwar χρησιμοποίησε το χρόνο του στη φυλακή για να μάθει εβραϊκά και να μελετήσει τον εχθρό του, αποκτώντας γνώσεις που μπορεί να του είναι χρήσιμες τώρα. Όταν απελευθερώθηκε μαζί με περισσότερους από 1.000 αιχμαλώτους, που ανταλλάχθηκαν το 2011 με τον Gilad Shalit, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τη Χαμάς πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Sinwar επέστρεψε αμέσως στην πρώτη γραμμή, δηλώνοντας ότι είχε συμπεράνει από τη δική του εμπειρία ότι η σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών ήταν «ο μόνος τρόπος» για την απελευθέρωση κρατουμένων.
Ένας δημοσιογράφος που συνάντησε τον Sinwar εκείνη την εποχή, αποκάλυψε στον Guardian ότι ο ηγέτης της Χαμάς ήταν τόσο συγκεντρωμένος, που ήταν σαν «ο κόσμος να μην υπήρχε πέρα από τα μάτια του».
Επειτα από έξι χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, ο Sinwar ανέλαβε τη γενική διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα, παγιώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών διοικητικών πτερύγων της οργάνωσης και περιθωριοποιώντας την πολιτική ηγεσία στο εξωτερικό.
Αν και οι στρατιωτικοί διοικητές πιθανώς σχεδίασαν τις λεπτομέρειες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ο Sinwar πιστεύεται ότι υποκίνησε την επιχείρηση και ενεπλάκη σχεδόν σε όλες τις πτυχές. Σύμφωνα με τον Guardian, πιθανότατα κρύβεται στο δίκτυο των σηράγγων που έχει φτιάξει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα.
Φαίνεται αδίστακτος.