Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η τάση να βαφτίζονται οι κακοκαιρίες, το γεγονός έχει σχολιαστεί αρκετές φορές και ποικιλοτρόπως. Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος αποκάλυψε μεταξύ άλλων ποιοι είναι οι «νονοί» των κακοκαιριών.
Μάλιστα εξήγησε ότι η ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων ξεκίνησε προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα αποτυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη των ανθρώπων συγκριτικά με τους αριθμούς ή τα γράμματα.
Όλα ξεκίνησαν τo 2021 όταν η ΕΜΥ με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ανακοίνωνε ότι προχωρά σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, στην συγκρότηση Ομάδας, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.
«Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών δίνεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Kαι συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο έκανε την εμφάνιση του πριν από οκτώ χρόνια στην Αγγλία και την Ιρλανδία όπου πάρθηκε η απόφαση οι κακοκαιρίες να έχουν ονόματα ώστε ο κόσμος να μπορεί να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κακοκαιρίας. Η EUMETNET (σ.σ. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) και η WMO (σ.σ. Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός) προχώρησαν σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες χωρών προκειμένου να συγκροτήσουν μία ομάδα με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων. Αυτοί οι οργανισμοί συμφώνησαν να χωριστεί η Ευρώπη σε κομμάτια και εκεί να δίνονται ονόματα στις κακοκαιρίες για να αντιλαμβάνεται ο κόσμος την επικινδυνότητα».
Από πού παίρνουν τα ονόματά τους οι κακοκαιρίες στην Ελλάδα
Η ΕΜΥ, έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοδοσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ επικοινωνεί σε εβδομαδιαία βάση με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης των καιρικών συστημάτων που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους ή όχι.
«Η Ελλάδα μπήκε στο γκρουπ Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ γιατί τα συστήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την Κύπρο. Η αρχική σκέψη ήταν η χώρα μας να ενταχθεί στο γκρουπ της κεντρικής Μεσογείου Ιταλία-Μάλτα-Μαυροβούνιο-Κροατία. Όλη Ευρώπη είναι χωρισμένη σε ομάδες», συμπλήρωσε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
«Η συμφωνία αναφέρει ότι όταν έρχεται ένα καιρικό σύστημα το οποίο έχει πάρει ονοματοδοσία από διπλανό γκρούπ τότε χρησιμοποιούμε την ίδια ονομασία. Για παράδειγμα αν μία κακοκαιρία έρθει στην Ιταλία από τη Γαλλία θα χρησιμοποιηθεί το όνομα της Γαλλίας», ανέφερε.
«Τα ονόματα μπορεί να είναι είτε γυναικεία είτε ανδρικά και πρέπει να ξεκινάνε από το “Α”, εμείς στο σύστημα μας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει όνομα φέτος», υπογράμμισε.
Λύθηκε το μυστήριο με τις ονομασίες «Alexis», «Oliver» και «Bettina»
Το περασμένο Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου έκανε την εμφάνισή της η πρώτη κακοκαιρία του Χειμώνα. Ωστόσο επικράτησε σύγχυση μεταξύ των πολιτών αλλά και των μετεωρολόγων εξαιτίας των τριών ονομάτων που επικρατούσαν στα ΜΜΕ. Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε τον λόγο που οι κακοκαιρίες ονομάστηκαν «Alexis», «Oliver» ή «Bettina».
Στην αρχή όλοι περίμεναν την κακοκαιρία «Alexis» που θα φέρει καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους, όμως στο δρόμο προς την Ελλάδα άλλαξε όνομα και έγινε «Oliver», ενώ τελικά έφτασε στη χώρα μας η «Bettina».
«Το σύστημα Ιταλία-Μάλτα-Μαυροβούνιο-Κροατία, για τις καταιγίδες που είχαν την περασμένη εβδομάδα (24-26 Νοεμβρίου) έδωσαν την ονομασία “Αlexis”. Στη συνέχεια η ίδια ομάδα για την κακοκαιρία των ίδιων ημερομηνιών χρησιμοποίησε το όνομα “Bettina”. Εμείς στην Ελλάδα ήμασταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια ονόματα. Υπήρξε μία αναστάτωση γιατί λίγο αργότερα εμφανίστηκε μία κακοκαιρία με την ονομασία “Oliver” την οποία κυκλοφόρησε το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Η ονομασία αυτή δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα γιατί εμείς χρησιμοποιούμε τα ονόματα των ανατολικών υπηρεσιών», ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Πώς μπορεί κάποιος να δώσει το όνομά του σε μία κακοκαιρία
Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μεταξύ άλλων, αποκάλυψε και τον τρόπο που μπορεί κάποιος να δώσει το όνομά του σε μία κακοκαιρία.
«Στο Βερολίνο η διαδικασία ονοματοδοσίας στα συστήματα υψηλής και χαμηλής πίεσης ξεκίνησε το 1954, όταν το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου άρχισε να ονοματίζει τα υψηλά και χαμηλά βαρομετρικά», είπε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Και συμπλήρωσε: «Αν κάποιος θέλει να ονομάσει μία κακοκαιρία με το όνομα “Anastasia” και δεν υπάρχει άλλη που να ξεκινά από το αρχικό “Α”, μπορεί να δώσει στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου 250 ευρώ και να ονοματίσει ένα σύστημα».
Η πρώτη ονομασία που έδωσε η Ελλάδα σε καιρικό φαινόμενο
Τον Ιούλιο του 2023 η Ελλάδα «ψήθηκε» καθώς ο καύσωνας «Κλέων» σάρωσε τη χώρα στο πέρασμά του. Το όνομα «Κλέων» δόθηκε από την ΕΜΥ στον καύσωνα που έφερε τα πρώτα 40άρια περσινού καλοκαιριού.
Ο καύσωνας Κλέων που διήρκεσε 15 ημέρες και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν τελικώς ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα καινοτόμησε και ονόμασε καύσωνα “Κλέων”, ήταν η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ονομάστηκε ένας καύσωνας», ανέφερε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Τέλος, υπογράμμισε: «Το ονόματα των κακοκαιριών βοήθησαν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να ετοιμαστεί σε ένα καιρικό γεγονός. Τα ονόματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ γιατί είναι κάτι σοβαρό».
Ποια ήταν η πιο θανατηφόρα κακοκαιρία
Η περίοδος 2022-23 ήταν η πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή περίοδος που έχει καταγραφεί. Το πιο ισχυρό σύστημα της σεζόν ήταν η κακοκαιρία Daniel, η οποία έγινε η πιο πιο θανατηφόρα που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως μετά τον κυκλώνα Nargis του 2008 στο Μπαγκλαντές.
Η φετινή σεζόν ήταν η όγδοη στην Ευρώπη, με τα ονόματα των κακοκαιριών να ανακοινώνονται την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Αυτή ήταν η τέταρτη σεζόν όπου συμμετείχε η Ολλανδία, μαζί με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου και το Met Éireann της Ιρλανδίας στο δυτικό γκρουπ. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου συνεργάστηκαν για έκτη φορά, μαζί με το πρακτορείο του Λουξεμβούργου (South-western group).
Αυτή ήταν η δεύτερη σεζόν όπου μετείχε η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος (ομάδα της Ανατολικής Μεσογείου) και στο άλλο Group η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Μάλτα (ομάδα της Κεντρικής Μεσογείου) που έδωσαν ονόματα στις κακοκαιρίες που τις επηρέασαν.
Η ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων
Σύμφωνα με την ΕΜΥ και σχετικά με την ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων υπάρχει η εντύπωση ότι τα ονόματα δίνονται από υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες τα ονόματα δίνονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα του Οργανισμού όπου είναι αναρτημένες λίστες οι οποίες που αναφέρονται στα ονόματα τα οποία θα ισχύσουν για τα επόμενα 6 χρόνια.
Μέχρι και τον 19ο αιώνα πολλοί τυφώνες στις Δυτικές Ινδίες πήραν το όνομά τους από τη συγκεκριμένη ημέρα των Αγίων κατά την οποία σημειώθηκαν. Ο Ivan R. Tannehill περιγράφει στο βιβλίο του Hurricanes για παράδειγμα, τον «Τυφώνα Σάντα Άννα» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 26 Ιουλίου 1825 και τον «Σαν Φελίπε» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 13 Σεπτεμβρίου των ετών 1876 και 1928.
Ονόματα σε μεγάλες κακοκαιρίες όμως είχαν δοθεί και στη χώρα μας όπως στη «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» το 1896 καθώς και «Στον καιρό της Κολώνας» το 1852. Στην πρώτη κακοκαιρία έχασαν τη ζωή τους 62 άνθρωποι και σημειώθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Φιλίππου, ενώ στη δεύτερη έπεσε μια από τις 3 κολώνες στο ναό του Ολυμπίου Διός. Πολλοί πίστευαν τότε ότι αυτό ήταν κακό σημάδι και θεώρησαν το γεγονός αυτό ότι ήταν «υπεύθυνο» για τα θύματα της χολέρας στην Αθήνα το 1854. Σε Παγκόσμιο επίπεδο ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων ήταν ο Αυστραλο-Βρετανός Clement Wragge στην Αυστραλία.
Τα φετινά ονόματα
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Λειτουργώντας επικοινωνιακά, το σύστημα της ονοματοδοσίας θέτει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, των εξής ονομάτων για την περίοδο 2023-24, από την ακόλουθη κοινή λίστα:
Avgi,
Ben,
Cornelius,
Doros,
Eden,
Fedra,
Gea,
Hillel,
Iris,
Keren,
Leonidas,
Maria,
Nir,
Olympias,
Petros,
Qamar,
Raphael,
Sofia,
Tal,
Urania,
Vyron,
Widad,
Xenophon ,
Yakinthi,
Ziv