Ποιους αφορά η διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών

Κοινοποίηση:
1

Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αφορά η διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση, κυρίως νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών που μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ, ασφαλισμένους στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες και μικροξενοδόχους με απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ, μηχανικούς που βρίσκονταν ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ, επειδή είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα αλλά και παλαιούς (πριν το 1993) ασφαλισμένους δημοσιογράφους.
Και αυτό, γιατί αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και διαγραφής οφειλών, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον υπάρχει “εύλογη αμφιβολίας” ως προς την υποχρέωση υπαγωγής του ασφαλισμένου σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης δύο ή περισσότερων ασφαλιστικών φορέων. Το δικαίωμα της διαγραφής αυτών των πρόσθετων επιβαρύνσεων ισχύει για οφειλές έως 31/12/2016. Τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλλει οι ασφαλισμένοι δεν επιστρέφονται ούτε αναζητώνται.
Η εύλογη αμφιβολία συνίσταται στις εξής περιπτώσεις:
Α) Ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου οφειλέτη.
Β) Ύπαρξη αντίθετων δικαστικών αποφάσεων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος.
Γ) Προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση.
Δ) Ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του ιδίου θέματος από τη διοίκηση.
Ε) Πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.
Προσοχή όμως, Ακόμη κι αν ψηφιστεί έως την επόμενη εβδομάδα ο νόμος, για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων ή χρεών, να υπάρξει γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ. Η σχετική ρύθμιση εφαρμόζεται και για ασφαλισμένους των οποίων οι περιπτώσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο διοικητικής διαδικασίας, ακόμα και αν έχουν κριθεί σε πρώτο ή σε δεύτερο βαθμό.
Με άλλη διάταξη, ρυθμίζεται, ενιαία η έναρξη του δικαιώματος σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, από τον επόμενο της υποβολής της αίτησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Επίσης δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση. Ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις ή τα βιβλία τους ανοικτά, παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης, ώστε να εισπράττουν το 40% της σύνταξής τους για όσο εργάζονται.
Οι αγρότες προβλέπεται πως από το 2019 θα συνταξιοδοτούνται με βάση την ημερομηνία γέννησής τους και όχι τον Ιούλιο κάθε χρονιάς.
Ρυθμίζεται επίσης για τους αγρότες η διαδικασία έναρξης της ασφαλιστέας δραστηριότητας με απογραφικό δελτίο, εφόσον δεν απαιτείται έναρξη εργασιών στην ΔΟΥ.
Διαγράφονται επίσης πρόστιμα και προσαυξήσεις από Δήμους και Νομικά τους Πρόσωπα προκειμένου να πληρωθούν εισφορές εργαζόμενων που αντιμετωπίζονταν ως μαθητευόμενοι.
Με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα που αφορούν ανέργους ή δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Για παράδειγμα προβλέπεται ότι θα παραμένουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, όσοι άνεργοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ δικαιούχοι του ΚΕΑ θα μπορούν να είναι άστεγοι, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: