Ποιο είναι το μέλλον της Χεζμπολάχ μετά την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Κοινοποίηση:

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, το Ισραήλ εξαπέλυσε την πιο ισχυρή επίθεσή του βομβαρδίζοντας την πρωτεύουσα Βηρυτό. Και μπορεί η ανακωχή να έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα το πρωί (27/11) αλλά το κόστος του πολέμου είναι εξαιρετικά βαρύ για τον Λίβανο: περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο του 2023, ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί σε περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι οι οικονομικές απώλειες και ζημιές φτάνουν τα 8,5 δισ. δολάρια.

 Δύσκολα θα επανακάμψει

Η ανάκαμψη του Λιβάνου θα πάρει χρόνο και κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ποιος θα την πληρώσει.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ορίζει ότι χιλιάδες Λιβανέζοι θα αναπτυχθούν στον νότο μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Λιβάνου υποστηρίζει ότι δεν έχει τους κατάλληλους πόρους (χρήματα, ανθρώπινο προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό) για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Αλλά δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης, η οποία πιθανότατα να προέλθει από διεθνείς συμμάχους του Λιβάνου. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ο λιβανέζικος στρατός θα αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ αν χρειαστεί.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε εμφύλιο πόλεμο.

Οι αρχές του Λιβάνου φαίνεται να έχουν αποδεχτεί ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, ότι υπάρχει πολιτική βούληση, όπως δηλώνει διπλωμάτης στο BBC.

Αποδυναμωμένη η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί σοβαρά, έχει χάσει το κύρος της αλλά δεν έχει καταστραφεί. Πολλοί από τους ηγέτες της έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένου του επί μακρόν αρχηγού Χασάν Νασράλα και οι υποδομές της έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι έχει καταστραφεί.

Στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι κάτι περισσότερο από μια πολιτοφυλακή: είναι ένα πολιτικό κόμμα με εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο και μια κοινωνική οργάνωση, με σημαντική υποστήριξη μεταξύ των Σιιτών μουσουλμάνων. Πριν τον πόλεμο, η Χεζμπολάχ χαρακτηριζόταν συχνά ως «κράτος εν κράτει» στον Λίβανο.

Οι αντίπαλοί της, λοιπόν, πιθανότατα θα το δουν ως μια ευκαιρία να περιορίσουν την επιρροή της. Πολέμιοί της καλλιεργούσαν επί μήνες το αφήγημα ότι η Χεζμπολάχ είχε παρασύρει τη χώρα σε έναν πόλεμο που δεν ήταν προς το συμφέρον της.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ – έστω και πρόσκαιρα – αλλά πολλοί στο Λίβανο εκφράζουν φόβο ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εσωτερική σύγκρουση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: