Πολεμικό σενάριο του ΝΑΤΟ αποκλεισμού Καλίνινγκραντ-Αγίας Πετρούπολης ανεβάζει την ένταση στα ύψη με τη Ρωσία

Κοινοποίηση:
nato_askisi-940x450

Το ΝΑΤΟ  πέραν της αμυντικής θωράκισης των Βαλτικών χωρών για αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής προερχόμενης από Καλλίνιγκραντ και Λευκορωσία,  έχει στα χέρια του ένα πού δυνατό χαρτί,που είναι  ο  “γεωγραφικά αποκλεισμένος” Ρωσικός στόλος της Βαλτικής, που σίγουρα θα καταστραφεί
Ως γνωστόν  Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία και Φινλανδία  έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και  Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τέσσερις βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα.

Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.

Ο διάδρομος  Suwalki “αχίλλειος πτέρνα” του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη οδός παροχής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες  μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι  μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, περίπου 65 χιλιομέτρων, γνωστή και ως διάδρομος Suwalki.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές που θα ενεργήσουν είτε από το έδαφος της Ρωσίας είτε της Λευκορωσίας , ταυτόχρονα με Ρωσικές δυνάμεις που θα ενεργούσαν από το Καλλίνιγκραντ  σε περίπτωση πολέμου,  είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο.

Συνεπώς ο διάδρομος Suwalki.ορθά χαρακητρίζεται ως  το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ στο βορρά.

Η στρατιωτική αξία του Καλλίνιγκραντ

Το Καλλίνιγκραντ έχει χαρακτηριστεί ως το “Aβύθιστο αεροπλανοφόρο” του στόλου της Βαλτικής της Ρωσίας.

Πληρώματα των επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander του ρωσικού στόλου της Βαλτικής πραγματοποιούν  τακτικά ασκήσεις εικονικής επίθεσης πυραύλων προερχόμενων από την περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Οι πύραυλοι Iskander έχουν βεληνεκές περίπου 185 μιλίων (297 km) και, εάν εκτοξευθούν από το Καλίνινγκραντ, θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στη δυτική Ουκρανία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και τμήματα της Γερμανίας.

Το ευάλωτο σημείο των Ρώσων είναι  ωστόσο ο στόλος τους στη Βαλτική θάλασσα, η οποία μετά και την  εισδοχή της Φινλανδίας και  την επικείμενη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι πλεον μια νατοϊκή λίμνη.

Ακρογωνιαίος λίθος για τη Ρωσία, τόσο για την υποστήριξη του στόλου της στη Βαλτική, όσο και για τυχόν προσπάθεια πλήρους χερσαίας αποκοπής των Βαλτικών νατοϊκών χωρών από την Πολωνία , είναι το Καλλίνιγκραντ.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την στρατηγική θέση του Καλλίνιγκραντ και το λόγο της διαρκούς στρατιωτικής ενίσχυσης του από τη Ρωσία.

Έτσι το Φθινόπωρο του 2021  δημιουργήθηκε  μία νέα μηχανοκίνητη Μεραρχία στο Καλίνινγκραντ, η οποία διαθέτει 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα και 1 Σύνταγμα Αρμάτων πλήρως εξοπλισμένα.

Σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς Ρωσικού  ΜΜΕ στις 9 Νοεμβρίου, σε μια συνέντευξη στη λιθουανική τηλεοπτική και ραδιοφωνική εταιρεία LRT, ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία  ο Δανός Συνταγματάρχης Peter Nielsen. απείλησε το Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη με αποκλεισμό και άλλα προβλήματα σε περίπτωση πολέμου μεταξύ της Μόσχας και των χωρών της Βαλτικής.

Σημείωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή άλλαξε με την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο μπλοκ.

Αυτοί, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη, θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα παράσχουν υποστήριξη στις χώρες της Βαλτικής, εάν χρειαστεί.

Εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ θα έχει στη διάθεσή του το Σουηδικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, κάτι που θα διευκολύνει πολύ τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Βαλτικός Στόλος του Ρωσικού Ναυτικού θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με τους Σουηδούς και οι Φινλανδοί θα μπορέσουν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό του Φινλανδικού Κόλπου.

Η Ρωσική Ομοσπονδία κατά τον ίδιο  θα εισβάλει στη Βαλτική όταν η Ουκρανία ηττηθεί και το Ιράν και η Κίνα ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και της Ταϊβάν αντίστοιχα, ενώ η προσοχή των ΗΠΑ είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Μετά από αυτό, ο Nielsen κάλεσε το Βίλνιους να προετοιμάσει τους κατοίκους για ένοπλη αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Αλλά οι προσπάθειες των χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και του αποσπασμένου ΝΑΤΟϊκού σώματος, δεν θα είναι ακόμα αρκετές. Από αυτή την άποψη, για την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί να διατεθούν επιπλέον στρατεύματα από άλλες χώρες του μπλοκ, κατέληξε”

Εξαιρετικά ευάλωτος ο Ρωσικός στόλος της Βαλτικής 

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ  πέραν της αμυντικής θωράκισης των Βαλτικών χωρών για αντιμετώπιση της παραπάνω Ρωσικής απειλής προερχόμενη από Καλλίνιγκραντ και Λευκορωσία,  έχει στα χέρια του ένα πού δυνατό χαρτί,που είναι  ο  “γεωγραφικά αποκλεισμένος” Ρωσικός στόλος της Βαλτικής.

Αυτός  θα καταστρεφόταν σίγουρα  από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, όντας εγκλωβισμένος, ενώ  παράλληλα τυχόν  χερσαία επίθεση  που θα δεχόταν και το αποκομμένο  “ρωσικό φρούριο” του Καλλίνιγκραντ, θα οδηγούσε στην πτώση του.

Τέλος η Αγία Πετρούπολη λόγω εγγύτητας θα ήταν στο στόχαστρο των πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.

Φυσικά όλα αυτά με χρήση συμβατικών όπλων και μόνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Και ετσι σε 20 χρονια δεν θα θυμαται κανεις τις χωρες της βαλτικης μετα τους 50 πυρινικους πυραυλους που θα ριξουν οι Ρωσοι στην περιοχη αν απειληθουν. Στα σχολεια θα διδασκονται σαν χωρες του παρελθοντος. Κριμα για τις σουηδεζες που ηταν ωραιες γυναικες.

Comments are closed.