Πολιτική αναταραχή: Μπορεί το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Κοινοποίηση:
USA-elections-Kalpes-Ekloges

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά τεταμένη, με το Ιράν να εξετάζει στρατηγικές απαντήσεις στις πρόσφατες επιθέσεις από το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ιρανικές πηγές, ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έχει δώσει εντολές για στρατιωτική αντίδραση μετά τον βομβαρδισμό ισραηλινών δυνάμεων στις 26 Οκτωβρίου, ο οποίος είχε ως στόχο ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

 

Ο Χαμενεΐ φαίνεται να πιστεύει ότι η μη αντίκρουση των επιθέσεων θα ερμηνευθεί ως ένδειξη αδυναμίας του καθεστώτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ανησυχία ότι το Ιράν μπορεί να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ειδικά σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή όπως οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η πιθανότητα στρατιωτικών επιθέσεων ή πυραυλικών επιδρομών από το Ιράν κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένων των τρεχουσών γεωπολιτικών εντάσεων και της ανάγκης του Ιράν να δείξει αποφασιστικότητα.

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις διαφέρουν μόνο ως προς τον χρόνο εκδήλωσης των ιρανικών αντιποίνων, τα οποία άλλοι τοποθετούν πριν από τις εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ και άλλοι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές διαπιστώνουν ότι μετακινήθηκαν πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων σε διάφορες τοποθεσίες του Ιράν. Παράλληλα, γίνεται λόγος για προετοιμασίες των φιλοϊρανικών δυνάμεων μέσα στο Ιράκ, ώστε να εξαπολύσουν εκείνες την επίθεση για δύο λόγους: πρώτον, για να μην κατηγορηθεί το Ιράν για απευθείας επίθεση και, δεύτερον, για να μειωθεί ο χρόνος που θα έχει το Ισραήλ ώστε να την αποκρούσει.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει για άμεσο, ισχυρότατο, ακόμη και για «προληπτικό» πλήγμα κατά του Ιράν, εφόσον το ισλαμικό καθεστώς διανοηθεί να εξαπολύσει πάλι εναντίον του βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Ανάλογη προειδοποίηση έχει απευθύνει η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη ενώ απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου κάνουν ακόμα μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, αναζητώντας διπλωματικές διεξόδους για την παύση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.

Εφόσον δεν «συγκρατηθεί» η Τεχεράνη – τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στην Αμερική – και απαντήσει άμεσα το Ισραήλ, είναι εξαιρετικά πιθανή μια άμεση στρατιωτική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πολιτικό κόστος της «αδράνειας» θα ήταν δυσβάσταχτο για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Δημοκρατικό Κόμμα και την υποψήφιά του για τον Λευκό Οίκο, τη νυν αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Πολύ περισσότερο δε εφόσον το Ισραήλ έπληττε αυτή τη φορά τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν (ίσως και τις πυρηνικές) και το καθεστώς έβαζε στο στόχαστρο αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, απειλώντας συμμάχους των ΗΠΑ που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις.

Ενδέχεται τα παραπάνω ακραία σενάρια να διακινούνται για προπαγανδιστικούς λόγους από έναν ή από περισσότερους πρωταγωνιστές της κρίσης. Ομως, σε κάθε περίπτωση, η Τεχεράνη παίζει με τη φωτιά

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: