Πολιτική κρίση στην Αλγερία – Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν παραίτηση του προέδρου

Κοινοποίηση:
ALGRE

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Τρίτη τους δρόμους της πρωτεύουσας της Αλγερίας και άλλων πόλεων αξιώνοντας την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, την ώρα που ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει να κλονιστεί η ασφάλεια της χώρας.
Φοιτητές, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με καθηγητές, διαδήλωσαν στο Αλγέρι και άλλες πόλεις, μεταξύ αυτών στην Κωνσταντίνη, την Ανάμπα και τη Μπλίντα.«Το παιχνίδι τελείωσε» έγραφε ένα πανό. «Σύστημα, φύγε» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα άλλο.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Αλγέρι, άνδρες των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων για να αποτρέψουν το πλήθος από το να προσεγγίσει το προεδρικό μέγαρο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας θα συνεχίσουν να «εγγυώνται» τη σταθερότητα και την ασφάλεια μπροστά σε εκείνους «που θέλουν να οδηγήσουν» τη χώρα στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, διαβεβαίωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Το γεγονός ότι η Αλγερία μπορεί να ενώσει τους παράγοντες της σταθερότητάς της, μέσω της εξάλειψης της τρομοκρατίας και της αποτυχίας των στόχων της, δυσαρέστησε ορισμένες πλευρές που ενοχλούνται να βλέπουν την Αλγερία σταθερή κι ασφαλή» είπε ο στρατηγός Άχμεντ Γκαϊντ Σαλάχ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική ακαδημία του Τσερτσέλ σε απόσταση περίπου 80 χλμ από το Αλγέρι.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις «πλευρές», ο στρατηγός διαβεβαίωσε στον λόγο του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ότι θέλουν να οδηγήσουν την Αλγερία πίσω «στην εποχή του ακραίου πόνου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αλγερινός λαός βίωσε κάθε μορφή οδύνης και πλήρωσε βαρύ αντίτιμο».

Ο αξιωματικός αναφερόταν στη «μαύρη δεκαετία» (1992-2002) του εμφυλίου πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης της Αλγερίας και των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, που προκάλεσε η ακύρωση των πρώτων πολυκομματικών βουλευτικών εκλογών στη χώρα, αποτέλεσμα του κινήματος του Οκτωβρίου του 1988.

«Ο λαός θα συνεχίσει να απολαμβάνει» αυτήν την ασφάλεια και αυτή τη σταθερότητα που βρήκε» και ο στρατός «θα παραμείνει ο εγγυητής αυτού του τόσο πολύτιμου αγαθού» υπογράμμισε ο στρατηγός Σαλάχ, που είναι επίσης υφυπουργός Άμυνας και θεωρείται μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της αλγερινής εξουσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για σεβασμό «στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι» στην Αλγερία, όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εναντίον της πέμπτης υποψηφιότητας του προέδρου Μπουτεφλίκα.

«Όταν μιλάμε για διαδηλώσεις, τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι είναι εγγεγραμμένα στο αλγερινό Σύνταγμα» επισήμανε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.
«Αναμένουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα μπορούν να ασκούνται με τρόπο ειρηνικό και θα υπάρχουν εγγυήσεις γι’ αυτά μέσω του σεβασμού στο Κράτος δικαίου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: