Τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν να έρχεται πολιτικός σεισμός σε Γερμανία και Λονδίνο. Στη Γερμανία οι επιπτώσεις που θα έχει το αποτέλεσμα για την πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, που πήρε την σκυτάλη από την Μέρκελ, αλλά και την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, είναι απρόβλεπτες. Αν και οι ηγεσίες των CDU, CSU και του SPD το απορρίπτουν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οπως δεν θεωρείται απίθανη και η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα στο Λονδίνο τα παραδοσιακά κόμματα υπέστησαν πανωλεθρία. Μεγάλοι ηττημένοι της χθεσινής βραδιάς η Τερέζα Μέι αλλά και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές στη Μ. Βρετανία αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν το UKIP του Mr Brexit Ν. Φάρατζ.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο Βερολίνο για την πρόεδρο της Χριστιανικής Ένωσης Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ είναι η πρώτη εκλογική βραδιά, αφότου πήρε τη σκυτάλη της προεδρίας από την Άγκελα Μέρκελ. Είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί συντηρητικοί πέφτουν κάτω από το όριο του 30% σε παγγερμανικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι όρισαν ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον πολλά υποσχόμενο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Σενάρια πρόωρων εκλογών στη Γερμανία
Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα έχουν συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αν οι απώλειες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD είναι μεγάλες. Μεταξύ των σεναρίων που συζητιούνται είναι η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο αστάθμητος παράγοντας SPD
Αν το SPD χάσει παταγωδώς τις εκλογές για την τοπική Βουλή του κρατιδίου της Βρέμης που διεξάγονται παράλληλα με τις σημερινές Ευρωεκλογές και πέσει κάτω από το 18% στην ευρωκάλπη, τότε το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο. Βέβαια ούτε η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και ούτε των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν πρόωρες εκλογές, επειδή φοβούνται απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Στα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU επικρατεί όμως η ανησυχία ότι μετά από μια μεγάλη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών η πίεση της κομματικής βάσης προς την ηγεσία του SPD θα είναι τόσο μεγάλη που θα ανάγκαζε τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς να παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.
«Ευπρόσδεκτες» για τους Πράσινους οι πρόωρες εκλογές
Για το σχηματισμό μια νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους. Μια πρώτη προσπάθεια πριν ενάμιση χρόνο είχε αποτύχει επειδή το FDP διαφωνούσε σε μια σειρά από θέματα. Πέραν αυτού όμως οι Φιλελεύθεροι έχουν διαμηνύσει ότι δεν συμμετέχουν σε κυβέρνηση με καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ. Αυτή βέβαια επανειλημμένα κατέστησε σαφές πως έχει εκλεγεί καγκελάριος για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία.
Οι δε Πράσινοι πάλι, δεν βιάζονται καθόλου να εισέλθουν τώρα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά τους στο 18% με 20%. Οπότε έχουν κάθε συμφέρον να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν από ισχυρότερη θέση την κυβερνητική τους συμμετοχή.
Πανωλεθρία για τα παραδοσιακά κόμματα στη Μ. Βρετανία
Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές στη Μ. Βρετανία αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν το UKIP του Ν. Φάρατζ. Μεγάλοι ηττημένοι της χθεσινής βραδιάς η Τερέζα Μέι αλλά και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Με την αναμενόμενη πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που ωστόσο δεν έφθασε το ταβάνι του 35% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Βρετανία έχουν και άλλες παραμέτρους και αναγνώσεις.
Έκπληξη ήταν η ραγδαία άνοδος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι με 20.5%. Οι σταθερές θέσεις του κόμματος για παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρώπη και διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, απέδωσαν καρπούς. Πήραν την μερίδα του λέοντος από την δεξαμενή των προ-Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Εντυπωσιακή επίσης ήταν η άνοδος των φιλο-ευρωπαίων Πρασίνων, με 12.1% και τέταρτοι στην κατάταξη μετά του Εργατικούς.
Παρά την πρωτιά του UKIP, στο σύνολο κερδίζει το remain
Μεγάλοι ηττημένοι της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το κυβερνών Συντηρητικό, που έπαθε πανωλεθρία με μόλις 9% των ψήφων και το Εργατικό Κόμμα με 14%. Σε σύγκριση με τις περασμένες εκλογές του 2014, οι Συντηρητικοί έχασαν 15% της δύναμής τους και οι Εργατικοί 11.3%. Αξιοσημείωτο είναι πως τόσο η Τερέζα Μέι, όσο και ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχασαν στις περιφέρειές τους, ο πρώτος στους Φιλελευθέρους η δεύτερη στο Brexit του Φάρατζ.
Στο Εργατικό Κόμμα επικρατεί πανικός και οι πάντες, δημόσια πλέον, καθιστούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν υπεύθυνο για το κακό αποτέλεσμα. Αν δεν πάρει σαφή θέση υπέρ της Ευρώπης και του νέου δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επαναληφθεί και στις εθνικές εκλογές, δηλώνουν ηγετικά στελέχη και μέλη της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.
Αλλά μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η επικράτηση του remain στις εκλογές. Συγκεντρώνουν 40.3% των ψήφων κι αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και το 14.1% των Εργατικών ψηφοφόρων, που είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 54.4%. Οι οπαδοί της σκληρής λύσης, δηλαδή το νυν ( Brexit Party) και το πρώην (UKIP) κόμμα του Φάρατζ προσμετρούν 35%. Ακόμα κι αν εντάξουμε σε αυτό το στρατόπεδο το 9% των Συντηρητικών, αγγίζουν το 44%, 9.5 μονάδες λιγότερο από Remain.