Οι Ρουμάνοι θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 8/12 για τον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών για να αποφασίσουν μεταξύ του ακροδεξιού φιλορώσου υποψηφίου Călin Georgescu και της φιλοευρωπαίας Elena Lasconi.
Στον πρώτο γύρο, ο Georgescu εξασφάλισε περίπου το 22% των ψήφων, ενώ η Lasconi πήρε λίγο πάνω από 19%.
Η ψηφοφορία στη Ρουμανία αρχίζει την Κυριακή, ενώ η ψηφοφορία στη διασπορά αρχίζει την Παρασκευή και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή, και οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι αμφίρροπα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Georgescu έχει ελαφρύ προβάδισμα με 47% των ψήφων, έναντι 43% για τη Lasconi.
Ένα επιπλέον 6,5% σκοπεύει να απέχει, ενώ το 2,7% παραμένει αναποφάσιστο.
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την Atlas Intel από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, δεν λαμβάνει υπόψη τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό που προτίμησαν τον Georgescu στον πρώτο γύρο.
Ψήφος διαμαρτυρίας και πολιτική αβεβαιότητα
Η άνοδος του Georgescu θεωρείται ευρέως ως διαμαρτυρία ενάντια σε ένα πολιτικό κατεστημένο που κατηγορείται για διαφθορά και στασιμότητα, σημειώνει η Euractiv.
Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως αουτσάιντερ, ο 62χρονος Georgescu έχει καταλάβει διάφορα κυβερνητικά αξιώματα, μεταξύ άλλων στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία είναι κρίσιμες λόγω του ρόλου του προέδρου ως θεματοφύλακα του Συντάγματος, διαμεσολαβητή μεταξύ της κρατικής εξουσίας και της κοινωνίας και αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων.
Ο πρόεδρος διαμορφώνει επίσης την εξωτερική πολιτική, οπότε ο αντίκτυπος ενός αντι-ευρωπαίου και αντι-ΝΑΤΟ ηγέτη θα ήταν πολύ ισχυρός.
Ο Georgescu έχει περιγράψει την αντιπυραυλική ασπίδα Deveselu (ρουμανική βάση του ΝΑΤΟ) ως “εθνική ντροπή” και ζήτησε την επαναξιολόγησή της.
Όλα θα αξιολογηθούν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα, ποια μπορούν να είναι τα πλεονεκτήματα στο μέλλον, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Πρέπει να αξιολογήσουμε”, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή την Τρίτη.
Στις εξουσίες του προέδρου περιλαμβάνεται ο διορισμός του πρωθυπουργού, με την επιφύλαξη της έγκρισης του κοινοβουλίου.
Εάν εκλεγεί, ο Georgescu θα μπορούσε να προτείνει τον George Simion, ηγέτη του εξτρεμιστικού κόμματος AUR, ως πρωθυπουργό.
Ωστόσο, το ακροδεξιό μπλοκ κατέχει μόνο το 32% των εδρών στο κοινοβούλιο, καθιστώντας την έγκριση απίθανη.
Αντίθετα, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα – PSD, PNL, USR, UDMR και εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων – ανακοίνωσαν την Τετάρτη σχέδια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η Lasconi δήλωσε ότι μπορεί να προτείνει τον ηγέτη του PSD Marcel Ciolacu ως πρωθυπουργό, παρά τη ρητορική της εκστρατείας της κατά του PSD.
Αυτή η πιθανή κίνηση έχει προκαλέσει επικρίσεις και θα μπορούσε να βλάψει τις εκλογικές της πιθανότητες.
Προσπάθησαν να ακυρώσουν τη νίκη
Προσπαθώντας να βάλουν φρένο στη νίκη του και την προεδρική θητεία του Georgescu, ο οποίος είναι κατά της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ΗΠΑ – ΕΕ μέσω του συστήματος εξουσίας της Ρουμανίας, επιχείρησαν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Ωστόσο η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας τα επικύρωσε.
Στη συνέχεια η προβοκάτσια ήλθε από τη Ρουμανική Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRI) με τη γνωστή επωδό της ρωσικής παρέμβασης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με στοχευμένα έγγραφα, που αποχαρακτηρίστηκαν, ισχυρίστηκε ότι «ρωσικές εγκληματικές ομάδες έλαβαν πληροφορίες για να εισέλθουν στο ρουμανικό εκλογικό δίκτυο ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών», τον οποίο κέρδισε ο Georgescu.
Στη συνέχεια το σύστημα έπαιξε το χαρτί της «φασιστικής δράσης» του Georgescu και ένα δεύτερο αίτημα υποβλήθηκε επίσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του πρώτου γύρου με βάση τα στοιχεία των ρουμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.