Προμηνύει βαθιά αποσταθεροποίηση ο Μπαμπατζάν
Πολιτικό σχέδιο με πιθανές στρατιωτικές προεκτάσεις υπάρχει στην Τουρκία για την ανατροπή από την εξουσία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν μέχρι το 2023, το οποίο προανήγγειλε ουσιαστικά ο πάλαι ποτέ Τούρκος ΥΠΟΙΚ Αλί Μπαμπατζάν, ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία.
Ο Αλί Μπαμπατζάν, αρχηγός του Κόμματος της Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Οικονομίας, δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2023.
Η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε την δήλωση του Μπαμπατζάν ο οποίος υπογράμμισε ότι «η τιμή της διατήρησης του Ερντογάν στην εξουσία μετά το 2023 θα είναι πολύ υψηλή», προαναγγέλλοντας πράγματα και θαύματα για το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου και της καθεστωτικής νοοτροπίας του.
Ο αρχηγός του DEVA απέκλεισε την περίπτωση πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι ο Ερντογάν δεν θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία σε περίπτωση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων που θα δείχνουν την τρομερή πτώση του.
Ο ίδιος Τούρκος πολιτικός επέκρινε σφοδρά τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι εξαντλούνται ταχέως οι οικονομικοί πόροι της Τουρκίας, ενώ η κεντρική τράπεζα κατέφυγε στην έκδοση νομίσματος σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Στις αρχές Μαρτίου ο Μπαμπατζάν ίδρυσε ένα νέο κόμμα για να ανταγωνιστεί το ΑΚΡ του σημερινού προέδρου.
Ο ίδιος αποχώρησε από το AKP τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφού κατήγγειλε σοβαρές παράνομες πρακτικές και είχε διαφωνίες με τη σημερινή κυβέρνηση σχετικά με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τις οικονομικές της πολιτικές.
Συμμετοχή στη “νέα παγκόσμια τάξη” επιδιώκει η Άγκυρα
“Η Τουρκία στοχεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα παγκόσμια τάξη που προκύπτει μετά την πανδημία του κορονοϊού”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της χώρας, Μουσταφά Σεντόπ, σε ειδική σύνοδο για την επέτειο της εκατονταετίας του τουρκικού κοινοβουλίου.
Ο ίδιος είπε ότι η πανδημία του ιού COVID-19 είχε δείξει ότι το τρέχον παγκόσμιο σύστημα δεν είναι βιώσιμο και οι Τούρκοι βουλευτές θα συζητούσαν τρόπους «εξελίξεως» του κόσμου, που θα προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας καθώς αυτός αναδιαμορφώνεται.
Ο Şentop επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια παγκόσμια περίοδο αναδιάρθρωσης εξουσιών μετά την πανδημία του COVID-19, η οποία ήταν η χειρότερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ερντογάν μίλησε εδώ και πολύ καιρό για τον στόχο του να ωθήσει την Τουρκία σε μια κεντρική θέση σε μια νέα παγκόσμια τάξη, αποσπώντας μία θέση στην εξουσία που κατέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την ίδια περίοδο το τουρκικό υπουργείο υγείας ανακοίνωσε 3.116 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε πάνω από 100.000.
Οι 115 θάνατοι που καταγράφηκαν την ίδια ημέρα έφεραν τον επίσημο αριθμό θανάτων στην Τουρκία σε ένα σύνολο των 2.491 θυμάτων, σηματοδοτώντας επίσης μείωση του αριθμού των νέων θανάτων από τότε που κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Τα στοιχεία δημιουργούν ελπίδες για την αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης.
Αλλά η τουρκική κυβέρνηση αγωνίζεται επίσης και με τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς, για να διατηρήσει τη λίρα κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των επτά δολαρίων.
Η Τουρκία παρά την κρίση και την πανδημία επιδιώκει σαφώς αναθεώρηση της συνθήκη της Λωζάννης και εξουσία περιφερειακής δυνάμεως σε αυτό που ονομάζει νέα τάξη πραγμάτων απαιτώντας καλύτερη “θέση”. Αυτό από μόνο του είναι τρομερά επικίνδυνο για την Ελλάδα, που δέχεται σωρεία προκλήσεων σε Αιγαίο και Έβρο.