Πολλαπλό Μυέλωμα: Η δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια που λίγοι γνωρίζουν!

Κοινοποίηση:
μυελωμα

Κάθε χρόνο, περίπου 160.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν διάγνωση Πολλαπλού Μυελώματος, μίας ανίατης μορφής αιματολογικού καρκίνου που προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Μολονότι το Πολλαπλό Μυέλωμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως1, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα γι’ αυτό.

Πρόκειται για έναν καρκίνο των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων. Η νόσος εκδηλώνεται όταν τα καρκινικά πλασματοκύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στον μυελό των οστών και παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας μονοκλωνικής πρωτεΐνης2, οι οποίες προκαλούν αποδυνάμωση των οστών και βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος3.

Το Πολλαπλό Μυέλωμα έχει δικαιολογημένα χαρακτηριστεί ως πάθηση της τρίτης ηλικίας, καθώς διαγιγνώσκεται κατά κύριο λόγο σε άτομα 65 – 74 ετών4, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 68 έτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση έρχεται καθυστερημένα, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου. Αλλά και όταν ο ασθενής παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως ασαφή και φαίνεται να σχετίζονται με διάφορες άλλες παθήσεις3. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του Πολλαπλού Μυελώματος: επίμονος πόνος στα οστά, κατάγματα χωρίς εμφανή αιτία (αυτόματα κατάγματα), κόπωση, επαναλαμβανόμενες ανεξήγητες λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία), διαταραχές του νευρικού συστήματος, δύσπνοια και νεφρική δυσλειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεφρική δυσλειτουργία είναι ένα από τα πλέον συνήθη συμπτώματα, καθώς παρουσιάζεται σχεδόν στους μισούς ασθενείς.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία διαχείρισης της νόσου, καθώς επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές1 και συνεπώς, μεγαλύτερες πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης.

Το Πολλαπλό Μυέλωμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ασθενών με Πολλαπλό Μυέλωμα θα υποτροπιάσουν5 ή θα αναπτύξουν ανθεκτικότητα στις υπάρχουσες θεραπείες6. Στις περιπτώσεις αυτές αναφερόμαστε στο Υποτροπιάζον ή Ανθεκτικό Πολλαπλό Μυέλωμα, αντίστοιχα. Εδώ έγκειται και η σημαντική ανάγκη για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, οι οποίες θα επιτρέψουν στους ασθενείς να έχουν καλύτερη πρόγνωση.

Από την άλλη, η πρόγνωση των ασθενών βελτιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς προστίθενται στη φαρέτρα των ιατρών θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου, επιτυγχάνοντας ακόμη και τη μακροχρόνια ή πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς μπορούν να έχουν μια ποιοτική και παραγωγική ζωή ακόμη και δεκαετίες μετά την αρχική διάγνωση!

Στο πλαίσιο του Μαρτίου ως μήνα ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλό Μυέλωμα, η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας μας προσκαλεί να ενημερωθούμε για τη «σιωπηλή» αυτή νόσο και να μοιραστούμε μαζί με τους ασθενείς την αισιοδοξία που προσφέρουν οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της θεραπευτικής της αντιμετώπισης.

Έχοντας θέσει ως σταθερή προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νόσου και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αύξηση της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, η εταιρεία υλοποιεί για 2η χρονιά την ψηφιακή καμπάνια ενημέρωσης «Μαζί στη Ζωή». Μέσω του ανανεωμένου περιεχομένου της εταιρικής ιστοσελίδας https://www.sanofi.gr/ προσφέρει στο κοινό εύληπτο πληροφοριακό υλικό για την αιτιολογία, τη συμπτωματολογία και τη διαχείριση της νόσου. Ταυτόχρονα, μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ «Μαζί στη Ζωή», το οποίο μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, κατορθώνει να ενημερώσει, να εμψυχώσει και να ενδυναμώσει τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, παρουσιάζοντας με ειλικρίνεια τα συναισθήματα και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η ζωή με το Πολλαπλό Μυέλωμα, αλλά και την ελπίδα που προσφέρουν οι νέες θεραπείες. Ελπίδα που συνοψίζεται στα λόγια της ασθενούς «Το Πολλαπλό Μυέλωμα το έχω δίπλα μου, ζω μ’ αυτό, προχωράω και συνεργάζομαι μαζί του…7 χρόνια μετά τη διάγνωση, θεωρώ την κατάσταση της υγείας μου πολύ καλή.»

MAT-GR-2300199 -v.1-3/2023

Βιβλιογραφικές αναφορές

Kazandjian. Multiple myeloma epidemiology and survival: A unique malignancy. Semin Oncol. 2016;43(6):676-681. doi:10.1053/j/seminoncol.2016.11.004.
2.https://issuu.com/international-myeloma-foundation/docs/patient-handbook-en?fr=sM2MwYzQ2MzkwMTY , Accessed May 30th, 2022.
3.https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/guide/multiple-myeloma-symptoms-causes-treatment , Accessed May 30th, 2022.
National Cancer Institute. Cancer stat facts: myeloma. https://seer.cancer.gov/statfacts/html/mulmy.html. Accessed January 2019.
https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/relapsed-multiple-myeloma, Accessed May 30th 2022.
João C, Costa C, Coelho I, Vergueiro MJ, Ferreira M, Silva MG. Long-term survival in multiple myeloma. Clinical Case Reports. 2014;2(5):173-179. doi:10.1002/ccr3.76.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: