Το πολλαπλό μυέλωμα πρώιμου σταδίου, συνήθως δεν έχει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διάγνωση και κατ’ επέκταση η θεραπεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ποσοστά επιβίωσης.
Πολλαπλό μυέλωμα: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται στο πρώιμο στάδιο
Όπως οι περισσότεροι καρκίνοι, το πολλαπλό μυέλωμα προκαλεί ταχεία, ακανόνιστη ανάπτυξη των κυττάρων. Όταν τα κύτταρα του μυελώματος πολλαπλασιάζονται, μειώνουν τον χώρο που απαιτείται για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος.
Αυτή η επίδραση μειώνει τον αριθμό των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά και των αιμοπεταλίων που παράγονται και “στεγάζονται” στον μυελό των οστών.
Όσο σοβαρό κι αν ακούγεται, το πολλαπλό μυέλωμα πρώιμου σταδίου συχνά δεν προκαλεί εμφανή σωματικά συμπτώματα.
Όταν εμφανιστούν πρώιμα σημάδια, αυτά συνήθως είναι:
πόνος στα οστά στους γοφούς, στο στήθος, στη σπονδυλική στήλη ή σε άλλες περιοχές
κόκαλα που σπάνε εύκολα
αναιμία
μειωμένη όρεξη
κούραση
συχνές λοιμώξεις
σοβαρή δυσκοιλιότητα
αδυναμία, πρήξιμο ή μούδιασμα στα πόδια
αυξημένη δίψα και ούρηση
ομίχλη εγκεφάλου (σύγχυση)
νεφρική νόσος ή ανεπάρκεια
Πολλαπλό μυέλωμα: Ποια είναι τα πρώιμα ιατρικά σημάδια
Το μυέλωμα προκαλεί παρατηρήσιμες αλλαγές στο αίμα και στα ούρα, οι οποίες μπορεί να εντοπιστούν κατά τις συνήθεις εξετάσεις. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν πριν από τα σωματικά συμπτώματα:
μειωμένος αριθμός λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων
μειωμένος αριθμός κανονικών αντισωμάτων
αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης μυελώματος (Μ-πρωτεΐνη), μιας μη φυσιολογικής πρωτεΐνης που παράγεται από υπερβολικό αριθμό κυττάρων πλάσματος
υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα
Ποιες παθήσεις συχνά συγχέονται εσφαλμένα ως πολλαπλό μυέλωμα
Τα πρώιμα συμπτώματα του μυελώματος μπορεί να συγχέονται με ένα ευρύ φάσμα κοινών καταστάσεων, όπως:
αρθρίτιδα
νόσος του Lyme
τραυματισμοί στην πλάτη, στο ισχίο ή στα πόδια
Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να συγχέεται με άλλους καρκίνους και διαταραχές του αίματος, όπως η μακροσφαιριναιμία Waldenstrom και η αμυλοείδωση ελαφριάς αλυσίδας.
Πού ξεκινά συνήθως το μυέλωμα
Το μυέλωμα προέρχεται από τον μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι μια σπογγώδης -σαν ζελατίνα- ουσία που βρίσκεται στην εσωτερική κοιλότητα των οστών που παράγουν αιμοσφαίρια.
Στους ενήλικες, ο μυελός των οστών βρίσκεται κυρίως στα οστά της λεκάνης, του κρανίου, των πλευρών και της σπονδυλικής στήλης. Το μυέλωμα μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές.
Πόσο καιρό μπορεί να έχετε πολλαπλό μυέλωμα πριν το μάθετε
Είναι πιθανό να έχετε πολλαπλό μυέλωμα για μήνες ή χρόνια χωρίς να το γνωρίζετε.
Το πρώτο στάδιο, SMM (smoldering multiple myeloma), σπανίως συνοδεύεται από συμπτώματα που υποδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα.
Μπορεί να μην εμφανίσετε καθόλου συμπτώματα έως ότου το SMM να μετατραπεί σε ενεργό πολλαπλό μυέλωμα.
Τόσο το SMM όσο και το ενεργό πολλαπλό μυέλωμα παράγουν ακανόνιστα ευρήματα σε εξετάσεις αίματος.
Πόσο γρήγορα εξελίσσεται το πολλαπλό μυέλωμα
Σύμφωνα με έρευνα του 2020, περίπου το 42% των ατόμων με SMM εξελίσσεται σε ενεργό μυέλωμα μέσα σε 5 χρόνια.
Μετά από αυτό το διάστημα, ο ρυθμός εξέλιξης μειώνεται, αλλά περίπου το 64% των περιστατικών θα εξελιχθεί σε ενεργή νόσο μέσα σε 10 χρόνια.
Το ενεργό μυέλωμα μπορεί να εξαπλωθεί έξω από το μυελό των οστών και σε άλλες περιοχές του σώματος. Μόλις συμβεί αυτό, ο ρυθμός εξέλιξης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η έκταση της εξάπλωσης, η ηλικία, η γενική σας υγεία και οι θεραπευτικές επιλογές σας.
Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό
Είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς ένα ήπιο αίσθημα ότι “κάτι δεν πάει καλά”. Μπορεί να έχετε ασαφή συμπτώματα που ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι τα βιώνετε για αρκετό καιρό.
Κανείς δεν γνωρίζει το σώμα σας τόσο καλά όσο εσείς.
Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη, δυσκοιλιότητα, κόπωση ή αυξημένη δίψα και ούρηση, μιλήστε με έναν γιατρό. Ακόμα κι αν αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να σηματοδοτούν μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.
Αυτά τα συμπτώματα συχνά υποδεικνύουν κάποια διαφορετική, λιγότερο σοβαρή κατάσταση, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι σας συμβαίνει, ειδικά εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου.
Όσο νωρίτερα γίνεται διάγνωση οποιουδήποτε τύπου για μια πάθηση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία και η βελτίωση της προοπτικής του ασθενούς.