Πολυουρία: Δείτε τι είναι και ποιες οι αιτίες που την προκαλούν

Κοινοποίηση:
ΛΚΞΓΒΛΚΙΞΚ

Η πολυουρία, είναι μια καταστάση που επηρεάζει εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως υπάρχουν διάφορες συνήθεις και απλές αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν.

Αλλά αφού αποκλείσετε τις προφανείς αιτίες και τις συνήθειες του τρόπου ζωής, αξίζει να αναρωτηθείτε εάν η αυξημένη ούρηση μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρό ιατρικής φύσης λόγο.

Τι είναι η πολυουρία

Σύμφωνα με τον δρ. Adam Ramin, ουρολόγο και ιατρικό διευθυντή του Urology Cancer Specialists στο Λος Άντζελες, πολυουρία σημαίνει συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα για ούρηση μέσα σε ένα 24ωρο με μεγάλες ποσότητες ούρων κάθε φορά.

Ένα άτομο με πολυουρία μπορεί να παράγει πάνω από 3 λίτρα ούρων την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο American Journal of Kidney Diseases! Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την μέση ποσότητα των 800 ml έως 2 λίτρων την ημέρα.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι η πολυουρία δεν είναι το ίδιο με τη νυκτουρία ή το να χρειάζεται να ξυπνάτε τη νύχτα για να ουρήσετε. Απλά η πολυουρία είναι μια κοινή αιτία νυκτουρίας.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες νυκτουρίας κατά τις οποίες το σώμα σας δεν παράγει υπερβολικά ούρα, αλλά απλώς έχετε την επιθυμία να ουρείτε πιο συχνά. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ατελή ούρηση λόγω διευρυμένου προστάτη και υπερδραστήριας κύστης.

Πολυουρία: Αιτίες

Επειδή η πολυουρία δεν είναι μόνο η συχνοουρία, είναι απαραίτητο να καταλάβετε τι προκαλεί την αύξηση της παραγωγής ούρων προκειμένου να διαχειριστείτε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον δρ. Ramin, συνήθως ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 1 αλλά και τύπου 2) είναι ο “ένοχος”.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

“Αν ένα άτομο εμφανίσει ξαφνικά αυξημένη ούρηση, είναι σημαντικό να δούμε αν έχει μη ελεγχόμενο διαβήτη. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν έχετε απλά συχνουρία ή αν πρόκειται για πολυουρία, γι’ αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό”, εξήγησε ο ίδιος.

Το ότι οι διαβητικοί εκδηλώνουν πολυουρία οφείλεται στη γλυκόζη του αίματος. Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί από τα νεφρά και να απορροφηθεί ξανά στην κυκλοφορία του αίματος.

Αντίθετα, αντλεί περισσότερο νερό στα ούρα σας και προωθεί την υπερβολική παραγωγή ούρων.

Υπάρχει ένα άλλο είδος διαβήτη (μια σπάνια μορφή που ονομάζεται άποιος διαβήτης) που μπορεί επίσης να ευθύνεται για την πολυουρία.

Στον άποιο διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης είναι φυσιολογικά, αλλά τα νεφρά δεν μπορούν να πετύχουν την σωστή πυκνότητα ούρων και καταλήγουν να αποβάλλουν περισσότερο νερό.

Ο άποιος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δίψα, η οποία οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη νερού, όσο και ανεπάρκεια βαζοπρεσίνης (αντιδιουρητική ορμόνη που προάγει τη διατήρηση του νερού στα νεφρά και βοηθά στην εξισορρόπηση της ποσότητας υγρών στο σώμα).

Ο σακχαρώδης διαβήτης, ο άποιος διαβήτης ή απλώς η κατανάλωση υπερβολικών υγρών είναι οι πιο συχνές αιτίες πολυουρίας.

Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την πολυουρία:

Νεφρική ανεπάρκεια
Φάρμακα, όπως διουρητικά ή λίθιο
Υψηλά ή χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό
Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Κιρσοί

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: