Πολυτέλεια το αρνί για τους Έλληνες – Οι τιμές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Κοινοποίηση:
greenthumb

Η κατανάλωση αρνίσιου κρέατος αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στην ελληνική κουλτούρα. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση συνδυαστικά με την μείωση της εγχώριας παραγωγής, έχουν οδηγήσει σε ένα ανησυχητικό αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών.

Η κατάσταση αυτή όχι μόνο επηρεάζει τις τιμές του αρνίσιου κρέατος, αλλά έχει και ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά κτηνοτροφίας και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αρνιών παρουσιάζει αρνητική εικόνα για τη χώρα μας, καθώς οι Έλληνες κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών αρνίσιου κρέατος παγκοσμίως.

Τιμές Αρνιού – Σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα τελευταία χρόνια, η τιμή του αρνιού στην Ελλάδα έχει πλησιάσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τους θερινούς μήνες, η τιμή του αρνιού στη χώρα μας συχνά υπερβαίνει τη μέση τιμή της ΕΕ. Ειδικότερα, μετά το φετινό Πάσχα, η τιμή του αρνιού στη χονδρική αγορά ανέβηκε στα 8,32 ευρώ το κιλό, έναντι του μέσου όρου των 8,29 ευρώ στην ΕΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Απογευματινή”.

Παρά την αύξηση, η τιμή στη χονδρική αγορά στην Ελλάδα είναι κατά 4-8% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν από 15% έως 20% χαμηλότερη. Η αύξηση της τιμής οφείλεται κυρίως στη μείωση της προσφοράς και του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας.

Μείωση προσφοράς και εισαγωγές

Κατά τη θερινή περίοδο, η προσφορά αρνιών μειώνεται, αναγκάζοντας την Ελλάδα να εισάγει αμνοερίφια από το εξωτερικό. Κάθε χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο κεφάλια προβάτων εισάγονται στη χώρα, τα μισά από τα οποία προέρχονται από τη Ρουμανία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Επιπτώσεις της Πανώλης των προβάτων

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανώλη των προβάτων στη χώρα, η οποία οδήγησε σε θανάτωση ζώων και περαιτέρω μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Επιδράσεις στην αγορά τυριού

Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η αύξηση των τιμών του αρνιού έχουν αναπόφευκτες επιπτώσεις και στην αγορά τυριού, ιδιαίτερα στη φέτα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: