Πολυτεχνειούπολη: Ισχυρή έκρηξη αν δεν προλάβαιναν τη βόμβα, λένε οι ειδικοί – Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα

Κοινοποίηση:
VOMBA

Συναγερμός σημειώθηκε το μεσημέρι, όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε για εκρηκτικό μηχανισμό στην Πολυτεχνειούπολη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για «πρωτοφανή» μηχανισμό που αποτελούταν από δύο τάπερ με εκρηκτική ύλη, το ένα me C4 και το άλλο με ζελατοδυναμιτιδα, βάρους μισού κιλού συνολικά.

Ακόμη μέσα στην ίδια σακούλα σκουπιδιών εντοπίστηκαν δυο πυροκροτητές και ένας χρονοδιακόπτης. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη σε περίπτωση που δεν εξουδετερωνόταν εγκαίρως, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν θεωρείται τυχαίος ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος που επελέγη για την τοποθέτησή της, καθώς εκτιμάται ότι συνδέεται με τις εξελίξεις στο οπαδικό ζήτημα.

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα
Η ζελατοδυναμίτιδα (γνωστή και ως νεοδυναμίτιδα) είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία, καθώς και από διάφορες τρομοκρατικές ομάδες ανά τον κόσμο. Μετακινείται εύκολα και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες.

Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Το συγκεκριμένο υλικό κατασκεύασε το 1873 στο Παρίσι ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Μπέρναρντ Νομπέλ, ο οποίος πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.

Ο Νόμπελ εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και ίδρυσε χημικό εργοστάσιο, ωστόσο μεγάλο μέρος της περιουσίας του προήλθε από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έλαβε για τις εφευρέσεις του. Μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής, ο επιστήμονας διέθεσε σε διάφορες φιλανθρωπίες, ενώ ένα τμήμα της καθιέρωσε τα ομώνυμα Βραβεία Νομπέλ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Η μπόμπα κατασκευαστικά είναι της πλάκας ! Τη φτιάχνει και μαθητής γυμνασίου.

  2. Αλήθεια; Γιατί στη δική μας συνείδηση συνδέεται με προβοκάτσια…

Comments are closed.