Πολωνία: Οριακή νίκη για το κόμμα του Ντόναλντ Τουσκ

Κοινοποίηση:
EP-043047A_Plenary_Tusk

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, και το κόμμα του, η Πολιτική Συμμαχία (Civic Coalition), σημείωσαν οριακή νίκη στις σημερινές Ευρωεκλογές, λαμβάνοντας το 38,2% των ψήφων.

Το αντιπολιτευτικό κόμμα, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κέρδισε το 33,9%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που δημοσιεύθηκαν μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας στις 9 μ.μ. από τον οργανισμό Ipsos για το TVN24.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του Τουσκ κερδίζει το PiS σε άμεση αναμέτρηση από το 2015.

Το δεξιό κόμμα Συνομοσπονδία κατέλαβε την τρίτη θέση με ένα ισχυρό 11,9%.

Η κεντροδεξιά Τρίτη Δύναμη, μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Τουσκ, ήρθε τέταρτη με 8,2%, ένα αποτέλεσμα που οι ηγέτες του κόμματος θεωρούν απογοητευτικό.

Ο Τουσκ παρουσίασε την εκλογική αναμέτρηση ως μια υπαρξιακή ψηφοφορία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησής του και το λαϊκιστικό PiS, το οποίο, όπως προειδοποίησε, θέλει να απομακρύνει την Πολωνία από την ΕΕ σε μια περίοδο που η Ένωση βρίσκεται υπό την απειλή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit polls, η Πολιτική Συμμαχία θα κερδίσει 21 από τις 53 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πολωνία, το PiS θα λάβει 19 έδρες, η Συνομοσπονδία θα πάρει 6, η Τρίτη Δύναμη 4 και η Αριστερά 3.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: