Όλα τα είχαμε, το πέρασμα ενός κυκλώνα από την Ελλάδα μας έλειπε…
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας σήμερα και να κινηθεί προς την Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο αναφέρεται σε σχετικά χθεσινά δημοσιεύματα για τον σχηματισμό κυκλώνα στην περιοχή.
Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα, η πλειονότητα των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane (έτσι είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας, δίνοντας έτσι «πολύ μικρές πιθανότητες» να φτάσει στα ελληνικά νησιά το φαινόμενο..
Τι είναι το Medicane
Το medicane, όπως αναφέρει ο Εθνικό Αστεροσκοπείο, είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου. Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.
Από την άλλη, σύμφωνα με το meteo, μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, προκαλεί ήδη ισχυρές και πολύωρες καταιγίδες. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας, της Μάλτας, της Τυνησίας και της Βορειοδυτικής Λιβύης, ενώ οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και την Τρίτη.