Οι χώρες του ΝΑΤΟ «ξεπέρασαν άνετα» τον στόχο να θέσουν 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα καθώς η συμμαχία αντιμετωπίζει την απειλή από τη Ρωσία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας χθες Πέμπτη, σύμφωνα με ξένο ΜΜΕ.
‼️ Viktor Orban protects Hungary:
“We are not ready for this because we believe that where weapons are transferred, that place becomes a military target from the enemy’s point of view and anything can happen there.” pic.twitter.com/OMP0KVbR2P
— Lord Bebo (@MyLordBebo) June 14, 2024
Δεν αναφέρεται πουθενά ονομαστικά καμία χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι χώρες της συμμαχίας ( πιθανόν και η Ελλάδα) θα συνεισφέρουν σε αυτό το σχέδιο, αν και εφόσον απαιτηθεί.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 να αυξήσουν μαζικά τον αριθμό των δυνάμεων που μπορούν να αναπτύξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τους εντός 30 ημερών.
«Οι προσφορές στο τραπέζι από τους συμμάχους μας ξεπερνούν άνετα τις 300.000 στρατιώτες σε ετοιμότητα που είχαμε θέσει», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αυτές είναι δυνάμεις που μας ανέφεραν οι σύμμαχοι μας: «Είναι στη διάθεσή σας από τώρα σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας», ανέφερε ο ίδιος .
Η ώθηση για περισσότερα στρατεύματα ταχείας επεμβάσεως, ώστε να ανταποκριθούν γρήγορα οπουδήποτε απαιτηθεί, είναι μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης των σχεδίων του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή ρωσική επίθεση, όπως αυτή αναφέρθηκε στην σύνοδο κορυφής πέρυσι.
Αυτά τα σχέδια έθεταν για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τι θα έπρεπε να κάνει κάθε μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε περίπτωση εισβολής από τη Μόσχα.
Οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ προσπαθούν επί του παρόντος να βεβαιωθούν ότι έχουν τις δυνατότητες να εκτελέσουν αυτά τα σχέδια εάν χρειαστεί, αναφέρει το άρθρο, αποκαλύπτοντας στρατιωτικά σχέδια κατά των ρωσικών δυνάμεων κάτω υπό ειδικές συνθήκες.
Ωστόσο, η συμμαχία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βασικά οπλικά συστήματα, σε τομείς όπως η αεράμυνα και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.
«Υπάρχουν κενά δυνατοτήτων. Υπάρχουν πράγματα που δεν φτάνουν ως συμμαχία αυτή την στιγμή και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Ο B. Όρμπαν αποκάλυψε το σχέδιο του ΝΑΤΟ
“Το ΝΑΤΟ, ως μέρος της αποστολής του στην Ουκρανία, θέλει να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για να συντονίσει την παράδοση όπλων στο Κίεβο”, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στο Radio Kossuth.
“Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια νέα “Αποστολή του ΝΑΤΟ” στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συντονίσει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ – στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία”, κατέληξε ο ίδιος.
Ειδική αναλύτρια του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) αποκαλύπτει τα κενά των χωρών του ΝΑΤΟ
Η Σύνθια Κούκ, διευθύντρια του προγράμματος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ευρασία, δήλωσε αυτό σε συνέντευξή της στο YouTube ότι, η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία αποκάλυψε ορισμένα προβλήματα στην παραγωγική ικανότητα όπλων και πυρομαχικών στο ΝΑΤΟ.
«Ο αριθμός των οχημάτων μάχης πεζικού, τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης και τα συστήματα πυροβολικού, παρέμειναν αμετάβλητα ή μειωμένα από το 2014, και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολλά κενά επίσης, στις ναυτικές δυνάμεις, την αεροπορική υποστήριξη, την αεράμυνα και τα πυρομαχικά πυροβολικού όλων των διαμετρημάτων.
Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ από το 2014, αλλά απομένουν πολλά να γίνουν», είπε η Κουκ.
Σύμφωνα με την ίδια, το ΝΑΤΟ θα έχει μεγάλα κενά όσον αφορά την οικοδόμηση ικανοτήτων και θα χρειαστούν δεκαετίες για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο.
Για να βοηθήσει την Ουκρανία, η ΕΕ έχει διαθέσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της παραγωγής πυρομαχικών και περιόρισε τη δική της αμυντική βιομηχανική στρατηγική.
Ο ακήρυχτος πόλεμος Ρωσίας και ΗΠΑ επεκτείνεται στα Βαλκάνια
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, Ντριζάν Σάλα, αναφέρει ότι έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος επιρροής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στα Βαλκάνια τα επόμενα 5 χρόνια.
«Οι ΗΠΑ προσπαθούν με πολλούς τρόπους να αφαιρέσουν τις σχετικές δομές ασφαλείας που έχουν σύνδεση με την Μόσχα στην περιοχή.
Επίσης, σε στρατιωτικό επίπεδο, γνωρίζουμε ότι το 2004 η Σερβία υπέγραψε το ειρηνευτικό πρόγραμμα στο ΝΑΤΟ, αλλά από εκεί δεν υπάρχει περαιτέρω κίνηση σε αυτή τη διαδικασία.
Υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και στο πλαίσιο των στρατιωτικών αντιλήψεων, οι Αμερικανοί και όχι οι Ρώσοι πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή και αυτή θα είναι μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα 5 χρόνια». είπε ο Σάλα.
Όντως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κόντρα Ρώσων και Αμερικανών επεκτείνεται όχι προς την Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής αλλά προς τα Βαλκάνια, και δούμε το επόμενο διάστημα πιθανές εθνοτικές συγκρούσεις που θα φτάνουν κοντά στα ελληνικά σύνορα.