Στην ιστοσελίδα της Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), (κείμενο Stephan Detjen) δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock). Δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών δίνει μια μικρή ελπίδα.
Ωστόσο μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά της Οδησσού, οπότε η Υπουργός, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, με δηλώσεις της στο Reuters, τόνισε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη της έλλειψης αξιοπιστίας της Ρωσίας, καθώς και ότι καταδεικνύει ότι πρέπει να εργαστούμε εντατικά για την εξεύρεση εναλλακτικών σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Η κα Baerbock, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, απέρριψε την κριτική ότι η Γερμανία δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας.
Σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα και οι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν «μοιραστεί» τις αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τη στάση έναντι της Ρωσίας και η Τουρκία είναι αυτή που προσφέρθηκε λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας. Η Ε.Ε. και η Γερμανία μεριμνούν για τους διαδρόμους μεταφορά των σιτηρών δια της ξηράς.
Η κα Baerbock προανήγγειλε, δε, επίσκεψή της στην Τουρκία, όπου προτίθεται να προειδοποιήσει τους συνομιλητές της να μην προχωρήσουν στην στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μια ενδεχόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, επειδή η χώρα υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία υπογράμμισε η Υπουργός.
Πρόσθεσε ότι πολλοί μπορεί να διερωτώνται γιατί συνομιλούμε με την Τουρκία για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο για την ένταξή τους πρέπει να συναινέσουν όλοι οι εταίροι της Συμμαχίας.
Καταστήσαμε όμως σαφές στην Τουρκία, όπως τόνισε, ότι υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές. Η φήμη που κυκλοφορεί ότι η Σουηδία έχει συναινέσει στην έκδοση στην Τουρκία ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις, είναι «ανοησία», όπως σημείωσε η κα Baerbock.
Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά και, ακόμα και σε μια κατάσταση που δεν συμμεριζόμαστε τα πάντα με την τουρκική κυβέρνηση, τα πράγματα είναι έτσι που πρέπει στο ΝΑΤΟ να παίρνουμε από κοινού αποφάσεις, για να μπορούμε να διατηρήσουμε την ικανότητα άμυνάς μας έναντι της Ρωσίας.
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της λόγω των προειδοποιήσεων εκ μέρους μυστικών υπηρεσιών δυτικών χωρών για μια πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν.
Για αυτό και τάχθηκε υπέρ της μείωσης της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος», δήλωση που παραπέμπει στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Ιδιαίτερα στον τομέα των φαρμάκων υπάρχει εξάρτηση από ασιατικά και, ειδικότερα, κινεζικά προϊόντα, για αυτό και θα πρέπει να συνιστά μέρος της μελλοντικής στρατηγικής ασφαλείας «το να μπορούμε και εδώ να παράγουμε με ασφάλεια».
Η κα Baerbock, σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω υποστήριξης της Ουκρανίας με όπλα, σχολιάζοντας ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως στρατιωτικό υλικό, για αυτό η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει για ποιον λόγο η σχεδιαζόμενη κυκλική ανταλλαγή (Ringtausch) με τους εταίρους στην Ανατολική Ευρώπη «δεν λειτουργεί όπως είχαμε φανταστεί».
Αναφερόμενη ειδικά στις επικριτικές δηλώσεις εκ μέρους της Πολωνίας, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι στο Ringtausch συμμετέχουν και οι δύο πλευρές και ότι βεβαίως οι Πολωνοί το είχαν φανταστεί διαφορετικά, ωστόσο «θα μπορούσαν να παραδώσουν άμεσα στην Ουκρανία τα τεθωρακισμένα που έχουν».
Προσθέτει στη συνέχεια ότι το ζήτημα δεν είναι να δείχνουμε ο ένας με το δάχτυλο τον άλλο, διότι αυτό είναι που θέλει ο Putin, να είμαστε διχασμένοι.
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο Αφγανιστάν και στην απόφαση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων να συσταθεί εξεταστική επιτροπή του Bundestag, προκειμένου να εξεταστεί τι δεν πήγε καλά κατά τη διάρκεια απόσυρσης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το περσινό καλοκαίρι.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, έχουμε ακόμα στο μυαλό μας τις τρομερές εικόνες των ανθρώπων που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να διαφύγουν από την Καμπούλ ενόψει της προέλασης των Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfun