Ως υπαινιγμό για περαιτέρω εισβολές της Ρωσίας σε άλλα εδάφη ερμηνεύουν τα διεθνή ΜΜΕ τις δηλώσεις Πούτιν, σε εκδήλωση με νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αδύνατο να χτιστεί ένας φράχτης γύρω από μια χώρα όπως η Ρωσία.
«Είναι αδύνατο – καταλαβαίνεις; – αδύνατο να χτιστεί ένας φράχτης γύρω από μια χώρα όπως η Ρωσία. Και δεν σκοπεύουμε να χτίσουμε αυτόν τον φράχτη», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν το CNBC και το Reuters.
Άλλωστε, σε εκδήλωση για την 350 επέτειο από τη γέννηση του Τσάρου Πέτρου, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό για την ανάκτηση των ρωσικών εδαφών, συγκρίνοντας την εκστρατεία του Τσάρου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ο Μέγας Πέτρος διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια. Φαίνεται ότι ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, τους πήρε κάτι. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (αυτό που ήταν της Ρωσίας)», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «προφανώς, έπεσε και σε εμάς να επιστρέψουμε (ό,τι είναι της Ρωσίας) και να ενισχύσουμε (τη χώρα). Και αν προχωρήσουμε από το γεγονός ότι αυτές οι βασικές αξίες αποτελούν τη βάση της ύπαρξής μας, σίγουρα θα καταφέρουμε να λύσουμε τα καθήκοντα που έχουμε πρόσωπο».
Ποντόλιακ: Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της κλοπής γης
Σε απάντηση, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε, όπως την αποκάλεσε, κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της κλοπής γης.
«Η Δύση πρέπει να χαράξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή, ώστε το Κρεμλίνο να καταλάβει το τίμημα κάθε επόμενου αιματηρού βήματος… θα απελευθερώσουμε βάναυσα τα εδάφη μας», δήλωσε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του κατέστρεψαν πόλεις, σκότωσαν χιλιάδες και εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπους.
Πριν από την επίσκεψη του Πούτιν στην έκθεση, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ που επαινούσε τον Μέγα Πέτρο ως σκληρό στρατιωτικό ηγέτη, επεκτείνοντας πολύ το έδαφος σε βάρος της Σουηδίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι τα στρατεύματα της χώρας του διατηρούν τις στρατιωτικές δυνάμεις σε πόλεις στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, κυρίως τις διαφιλονικούμενες επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, στο ανατολικότερο τμήμα της Ουκρανίας.
Πούτιν: Αδύνατο να αποκοπεί η Δύση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο
Παρά τις κυρώσεις της Δύσης, τη στροφή της σε εναλλακτικούς ενεργειακούς προμηθευτές και τη δέσμευσή της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο κατά 90% έως το τέλος του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται βέβαιος ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να αποκοπεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με το BBC.
Πρόσθεσε ότι κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί σε αυτό το διάστημα, επομένως οι ρωσικές εταιρείες δεν θα «αξιοποιήσουν τις δικές τους πηγές ενέργειας», τονίζοντας πως «ο όγκος του πετρελαίου μειώνεται στην παγκόσμια αγορά, οι τιμές αυξάνονται, άρα και τα κέρδη των εταιρειών».
Η δήλωση του Ρώσου προέδρου έρχεται μετά και την παραδοχή Αμερικανού αξιωματούχου ότι τα ρωσικά κέρδη από την ενέργεια μπορεί να είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Σημειώνεται ότι η ΕΕ εισάγει σήμερα περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει εμπάργκο σε όλα τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα. Ωστόσο, η αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημαίνει ότι τα ρωσικά κέρδη θα μπορούσαν να έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, παρά τη μείωση της συνολικής προσφοράς.