με το 1/4 των χρημάτων να διοχετεύονται σε είδη διατροφής.
Αντίθετα, μόλις το 3,5% των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών διαμορφώθηκε σε 65,1 δισ. ευρώ, ένα ποσό μειωμένο κατά 9,95% σε σχέση με το προ-πανδημίας 2019.
Η μέση δαπάνη, την ίδια ώρα, των νοικοκυριών συρρικνώθηκε κατά 9,9% και περιορίστηκε σε 15.981 ευρώ, με τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη να καθορίζεται σε 6.255 ευρώ, μειωμένη κατά επίσης 9,9%.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι κάθε νοικοκυριό χάλασε περίπου 1.750 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, η μείωση της μέσης κατανάλωσης διαμορφώθηκε σε 1.348 ευρώ.
Πού δαπανήθηκαν τα χρήματα
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών των νοικοκυριών αφορούσε τα είδη διατροφής, όπου διοχετεύτηκε το 23,1% των χρημάτων -ποσοστό αυξημένο κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.
Ακολούθησε η στέγαση με μερίδιο 15,3%, οι μεταφορές με μερίδιο 12,3% και τέλος, τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με ποσοστό 8,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσό δαπανήθηκε για αναψυψή και πολιτισμό (3,5%), όπως και για την εκπαίδευση (3,7%).
Μεγάλη πτώση, όπως είναι εύλογο, καταγράφηκε στον τομέα της εστίασης – ξενοδοχείων, όπου οι σχετικές δαπάνες αντιπροσώπευσαν μόλις το 8% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών (από 11% το 2019), δείγμα της επίδρασης της πανδημικής κρίσης.
Σε ποσοστιαίο επίπεδο, η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή αφορούσε τα εξής:
αναψυχή και πολιτισμό (-36,4%)
εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (-35,4%)
είδη ένδυσης και υπόδησης (-27,4%)
Αύξηση, αντίθετα, παρουσιάστηκε σε:
- είδη διατροφής (4,2%)
- οινοπνευματώδη ποτά και καπνός ( 3,9%)
- εκπαίδευση (2,6%)
- υγεία (1,3%)
- επικοινωνίες (0,8%)
Οι δαπάνες για είδη διατροφής
Όσον αφορά στις δαπάνες για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης παρατηρήθηκε στα παρακάτω είδη:
- καφές, τσάι και κακάο (9,3%)
- μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί (8,5%)
- φρούτα (8,1%)
- ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι, σιρόπια, σοκολάτα (6,7%)
- λοιπά είδη διατροφής (6,3%)
- λαχανικά (5,9%)
Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες
Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές, δαπάνησαν μηνιαίως κατά μέσο όρο 1.085 ευρώ, ενώ όσα διαμένουν σε αστικές περιοχές 1.404 ευρώ. Επομένως, τα πρώτα ξόδεψαν κατά μέσο όρο 22,7% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα δεύτερα.
Την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά της Περιφέρειας Αττικής δαπάνησαν κατά μέσο όρο το 115,1% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της υπόλοιπης χώρας, ενώ όσα βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος μόλις το 70%.