Πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία τις επόμενες στιγμές

Κοινοποίηση:
e9a1999e-kakokairia

Το καλοκαίρι φαίνεται να κάνει… διάλειμμα, καθώς οι τελευταίες ώρες φέρνουν έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας. Από το πρωί της Δευτέρας (19/8), η κακοκαιρία έχει αρχίσει να πλήττει αρκετές περιοχές, με τις προγνώσεις να δείχνουν ότι τα φαινόμενα θα ενταθούν.

 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας περιλαμβάνουν το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν την κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι συνθήκες αναμένονται δύσκολες.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει ότι η φύση μπορεί να είναι απρόβλεπτη, και οι αλλαγές του καιρού μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα μας. Είναι σημαντικό όλοι να παρακολουθούν τις ενημερώσεις από τις αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια τους.

Μάλιστα, η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου ανέφερε ως προς την εξέλιξη της κακοκαιρίας: «Η κακοκαιρία μάς προβληματίζει και στο εξής σημείο, στις ξηρές μεμονωμένες καταιγίδες που έχουν λίγη βροχή αλλά είναι ικανές σε ορεινές, δύσβατες περιοχές να προκαλέσουν πυρκαγιές λόγω κεραυνών» ανέφερε ακόμα. Επίσης, η ίδια πρόσθεσε ότι το Ιόνιο βράζει με θερμοκρασίες θάλασσας στους 29 βαθμούς και καθώς θα περάσει το σύστημα από την περιοχή μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.

«Προσοχή, λοιπόν, στα μπουρίνια στο Ιόνιο κυρίως σε Λευκάδα, Παξούς, Κέρκυρα, αλλά και σε παράκτιες περιοχές της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας», σημείωσε χαρακτηριστικά η μετεωρολόγος, προσθέτοντας πως χρειάζεται προσοχή, την Τρίτη (20/8), σε Μακεδονία και Θεσσαλία λόγω νέων χαλαζοπτώσεων.

 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Οι προειδοποιήσεις από την ΕΜΥ αφορούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα, τη Δευτέρα (19/8), αλλά και αύριο, Τρίτη (20/8), οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τη Δευτέρα (19/8) στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και στη δυτική Θεσσαλία.

Ακόμα, η κακοκαιρία αναμένεται, την Τρίτη (20/8), να «χτυπήσει» στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

 

Ο καιρός από την ΕΜΥ έως την Παρασκευή (23/8)
Η ΕΜΥ αναφέρει ότι σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας – Παξών) και στα δυτικά τμήματα της Ηπείρου. Αρχικά, στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πλην της Θράκης). Τα φαινόμενα, τα οποία στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους έντονα, το βράδυ θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας (19/8), στα ηπειρωτικά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 30 με 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 34 με 36 και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη (20/8)
Αρχικά στα δυτικά, στα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα καισ το βορειοδυτικό Αιγαίο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και τα βόρεια ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο καισ τη Μακεδονία, πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους έντονα. Τα φαινόμενα, αργά το βράδυ της Τρίτης (20/8), στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα στα δυτικά και τα νότια, τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ, ενώ σταδιακά στα νότια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά όπου δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 34 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη (21/8)
Στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειότερα νησιά το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βόρεια και κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης (21/8) και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα καισ την Κρήτη. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Η ορατότητα στα δυτικά, τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και, μόνο το πρωί, στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει στα βορειοδυτικά και τις Κυκλάδες τους 30 με 32 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους με 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη (22/8)
Γενικά αίθριος καιρός και, κατά ις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Πέμπτης (22/8), στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Παρασκευή (23/8)
Γενικά αίθριος καιρός την Παρασκευή (23/8), με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: