Ο Πούτιν έδωσε εντολή να προετοιμαστεί η εσωτερική αγορά συναλλάγματος της Ρωσίας για τη μετάβαση σε διακανονισμό σε ρούβλι των εξαγωγικών παραδόσεων, προς το παρόν, ειδικότερα του φυσικού αερίου.
Το ερώτημα αυτό γίνεται επείγον γιατί οι τράπεζες των «μη φιλικών χωρών»(ένας τεχνικός όρος που περιλαμβάνει την ΕΕ και τις περισσότερες αγγλόφωνες χώρες) καθυστερούν εσκεμμένα και εσκεμμένα τις πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια. Έτσι, οι παραδόσεις γίνονται πλέον με πίστωση – πίστωση με βάση το ρούβλι!
Εν τω μεταξύ, το βασικό επιτόκιο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί στο 17% από 20% προηγουμένως, αλλά ακόμα! Φαίνεται ότι κάποιος όχι πολύ έξυπνος κάνει τα πάντα για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι πληρωμές που λαμβάνονται για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο μισό, καθιστώντας πιθανό ότι οι ίδιες οι εξαγωγές (σε «μη φιλικές χώρες») θα μειωθεί επίσης στο μισό. Σε αυτό το σημείο, μερικοί ιστορικοί μπορεί να βγάλουν σκονισμένα παλιά βιβλία και να ισχυριστούν ότι αυτού του είδους η παράφορη εμπορική πολιτική ήταν η αιτία της Μεγάλης Ύφεσης. Διαφωνώ και την αποκαλώ κατάρρευση των επιχειρήσεων, η οποία ακολουθεί την οικονομική κατάρρευση με την απώλεια πρόσβασης σε πίστωση που προκαλείται από τον υπερβολικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.
Ο Πούτιν θα ήθελε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Θέλει η Ευρώπη να κρατηθεί ζωντανή γιατί η Ρωσία δεν χρειάζεται ένα τεράστιο σάπιο πτώμα στα δυτικά της σύνορα. Το πρόβλημα με το εκτελεστικό διάταγμα του Πούτιν έγκειται στο γεγονός ότι οι ρωσικές τράπεζες θα λειτουργήσουν ως χρηματιστές στον διακανονισμό του προγράμματος “εμπορεύματα για ρούβλια” ., και ότι οι πράξεις μετατροπής θα πραγματοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας στο πλαίσιο του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι αυτό το σύστημα έχει σοβαρή έλλειψη αγοραστών ξένου νομίσματος. Ο Πούτιν δεν είναι μάγος και δεν μπορεί να δημιουργήσει από το μηδέν έναν στρατό από ζόμπι που θα θέλουν να δανειστούν ρούβλια και να αγοράσουν μαζί τους δολάρια και ευρώ που δεν υπάρχει τρόπος να επενδύσουν επικερδώς για την αποπληρωμή των τόκων χρέους σε ρούβλια. Όχι με διψήφιο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και στη ζώνη του δολαρίου. όχι με επιτόκιο τουλάχιστον 17% στο ρούβλι. Εκτός από ένα ; Θα επανέλθω σε αυτό αργότερα.
Αν όχι τα ζόμπι, τότε ποιος θα επεκτείνει τις θέσεις του σε δολάρια και ευρώ σε τόσο γιγαντιαία κλίμακα;
Ρώσοι εισαγωγείς; Όχι, οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των εξαγωγών, για να μην αναφέρουμε τα προβλήματα logistics και συμβάσεων λόγω των κυρώσεων.
Ο ρωσικός λαός; Σίγουρα όχι ! Η μόδα της διατήρησης χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων κάτω από το στρώμα έχει παρέλθει προ πολλού, όπως και η μόδα της διατήρησης λογαριασμών σε δολάρια σε ρωσικές τράπεζες. Όλο το νομισματικό παράδειγμα έχει αλλάξει και δεν υπάρχει αρκετό ελεύθερο νόμισμα στον ρωσικό πληθυσμό για να απορροφήσει τις εξαγωγικές ροές.
Ρωσικές εταιρείες; Μεταξύ αυτών, μόνο οι εξαγωγείς έχουν σημαντικούς πόρους, αλλά το να τους δέχονται δολάρια ή ευρώ τους φέρνει ξανά στην αρχή και απλώς επιδεινώνει το πρόβλημά τους αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν το 80% αυτών των δολαρίων και ευρώ σε ρούβλια. Και το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο για τους Ρώσους εξαγωγείς, οι οποίοι τώρα ουσιαστικά πρέπει να πουλήσουν το 100% των εσόδων τους σε δολάρια και ευρώ για ρούβλια.
Ρωσικές τράπεζες; Αυτό είναι μια πιθανότητα αυτόν τον μήνα, αλλά όχι τους επόμενους μήνες. Οι τράπεζες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πελατών τους και αυτοί, έχοντας αποκοπεί από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν χρειάζονται πλέον δολάρια ή ευρώ. Και αφού οι ίδιοι έχουν αποκοπεί από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη ούτε από αυτά τα νομίσματα. Βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης των θέσεων τους σε δολάρια και ευρώ.
Α, και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό , οι ξένοι δεν έχουν πρόσβαση στη ρωσική αγορά συναλλάγματος. Κάνει τα πράγματα πολύ απλά, έτσι δεν είναι;
Το μόνο που απομένει είναι η ρωσική κεντρική τράπεζα και η ρωσική κυβέρνηση που την κατέχει και τη διαχειρίζεται. Ενώ προηγουμένως ήταν ευτυχείς να συσσωρεύσουν αποθεματικά σε δολάρια και ευρώ, ο ορισμός των αποθεματικών άλλαξε έκτοτε για να εξαιρεθούν αυτά τα δύο στοιχεία. Εάν γινόταν τώρα μια συσσώρευση αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, θα ήταν σε γιουάν, και έτσι όλα αυτά τα πλεονάζοντα ρούβλια θα περνούσαν απευθείας από τα χέρια αγοραστών ενέργειας από «μη φιλικά έθνη» στα φιλικά χέρια Κινέζων εξαγωγέων.
Θα σκεφτόσαστε ότι οι υποχρεωμένοι Κινέζοι θα ήταν πρόθυμοι να δεχτούν δολάρια και ευρώ σε αντάλλαγμα για τις εξαγωγές τους στη Ρωσία, επιτρέποντάς τους να κερδίσουν ρούβλια χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο νομίσματα. Αλίμονο όχι ; Η Κίνα και η Ρωσία έχουν συνάψει συμφωνίες για να μετατοπίσουν τις συναλλαγές τους στο ρούβλι και το γιουάν, χωρίς συγκεκριμένα το δολάριο.
Φοβάμαι ότι δεν έχω έξυπνες ιδέες για να λύσω αυτό το πρόβλημα, όπως διέταξε ο Πούτιν. Υπάρχει, ωστόσο, μια ιδέα. Είναι δυνατή η απόκτηση πολύ φθηνής πίστωσης σε ρούβλια με στόχο την αντικατάσταση των εισαγωγών. Στη συνέχεια, το σχέδιο είναι να δανειστούν ρούβλια, να χρησιμοποιηθούν για να αγοράσουν δολάρια ή ευρώ και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δολάρια ή ευρώ για να αγοράσουν, να βάλουν και να στείλουν στη Ρωσία εργοστάσια και εξοπλισμό από τη Δύση που μπορούν να κατασκευάσουν προϊόντα για τα οποία υπάρχει ζήτηση στη Ρωσία και σε χώρες φιλικές προς τη Ρωσία.
Φυσικά, οι δυτικές κυβερνήσεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν αυτό το σχέδιο. Δεν έχουν πια πολλές ευκαιρίες να πυροβολήσουν ο ένας τον άλλον στο πόδι, αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν να προσπαθούν. Και η Ρωσία θα καταλήξει με ένα τεράστιο σάπιο πτώμα στα δυτικά της σύνορα. Ελπίζω κάποιος να βρει τρόπο να εκτελέσει την εντολή του Πούτιν, αλλά δεν έχω ιδέα τι θα μπορούσε να είναι.
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ: lesakerfrancophone.fr/Dmitry Orlov