Η νέα Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πύλες της αύριο, 24 Μαρτίου, προκειμένου να υποδεχθεί τους ξένους υψηλούς καλεσμένους, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το αρχικό κόστος της ανακαίνισης και επέκτασης της νέας Εθνικής Πινακοθήκης ήταν 45 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 32 εκατ. είχαν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ (στο οποίο είχε ενταχθεί από το 2011). Ωστόσο, το τελικό ποσό της συνολικής χρηματοδότησης ανήλθε στα περίπου 60.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 17 εκατ. προήλθαν από χορηγίες – τα 13 εκατ. από το Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος.
Γεγονός που όπως φαίνεται και όπως μας καταγγέλλουν ήταν η αιτία για να εξαφανιστεί η ονομασία “Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου” από τις επιγραφές.
“Το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου χάθηκε από τις Επιγραφές, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του επίσημου Τίτλου τής Εθνικης Πινακοθήκης ΕΠΜΑΣ ήτοι…. Εθνική Πινακοθηκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Σημειώνεται ότι η Αρχική Συλλογή του Μουσείου ήταν αυτή που αποτέλεσε τον Πυρήνα της προοδευτικής συλλογής έργων από διαφορες Πηγές. Εθνική Πινακοθηκη δεν υπήρχε. Δημιουργήθηκε βασιζόμενη στην Συλλογή του Μουσείου. Ειναι δυνατόν να εμφανίζεται το Ιδρυμα Νιάρχου ως χορηγός και οχι το κληροδότημα ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ ;;;;!!!” αναρωτιέται ο αναγνώστης.
Οι σεμνοι χορηγοί κρατούν χαμηλό προφίλ καί δέν απαιτούν κραυγαλέα προβολή πού προκαλεί τό Δημόσιο αίσθημα . Μία αναφορά στήν εντοιχισμένη πλάκα Δωρητών καί Χορηγών αρκούσε γιά τήν συνεισφορά τους. Όπως έχει γίνει και μέ τους χορηγούς και ευεργέτες στό Μέγαρο Μουσικής καί όχι μόνον.