Πράσινο τσάι: Πότε έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, άρα και οφέλη για την υγεία

Κοινοποίηση:
ΤΣΑΙ

Η παρασκευή του αφεψήματος τσαγιού πρέπει να γίνεται με εμφιαλωμένο νερό και όχι με νερό βρύσης, για να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη του για την υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι το τσάι που φτιάχνεται με εμφιαλωμένο νερό, έχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Αν πίνετε όμως πράσινο τσάι για τη γεύση του, το νερό της βρύσης θα το κάνει λιγότερο πικρό.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες. Η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) είναι η πιο ενεργή μορφή και ευθύνεται για το 50-80% των κατεχινών στο πράσινο τσάι.

Πρόκειται για φυσικό αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Πολλοί διάσημοι, όπως η Τζένιφερ Άνιστον, πίνουν φανατικά πράσινο τσάι για απώλεια βάρους, τόνωση και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Για την διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 2,5g πράσινου τσαγιού και 125ml νερού στους 80° C. Τα φύλλα τσαγιού έμειναν τρία λεπτά στο νερό και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν.

Οι ερευνητές μέτρησαν την επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) και στη συνέχεια 100 άνθρωποι κλήθηκαν να δοκιμάσουν το τσάι.

Αφού έδωσαν πληροφορίες για τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, οι εθελοντές αξιολόγησαν έξι φλιτζάνια τσαγιού – τρία μαύρα και τρία πράσινα.

Βαθμολόγησαν κάθε δείγμα τσαγιού με μια κλίμακα από το 1 ως το 9 για τη γεύση και την όψη του. Κλήθηκαν επίσης να αξιολογήσουν τη γλυκιά, πικρή, ξινή και γήινη γεύση του κάθε τσαγιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα ECGC ήταν πολύ χαμηλότερα όταν το τσάι είχε φτιαχτεί με νερό βρύσης. Δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο για το μαύρο τσάι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου στο νερό της βρύσης.

Ο καθηγητής και ένας εκ των συντακτών της μελέτης Robin Dando, δήλωσε ότι το εμφιαλωμένο νερό εξάγει πιο αποτελεσματικά την EGCG. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ έχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις σιδήρου.

Το μαύρο τσάι έχει λιγότερες κατεχίνες από το πράσινο τσάι λόγω της οξείδωσης που υφίσταται κατά την επεξεργασία του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με πρόληψη και επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ, μείωση της χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης Πάρκινσον και καρκίνου. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει τον μεταβολισμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: