“Πράσινο φως” από Χαμάς για παύσεις του πυρός για τον εμβολιασμό παιδιών

Κοινοποίηση:
israil-hamas-epithesi-1-696x393

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση της Λωρίδας της Γάζας, ζητώντας συγκεκριμένες εγγυήσεις για την πραγματοποίηση ανθρωπιστικών παύσεων πυρός. Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διευκολυνθεί η διεξαγωγή εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα.

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες τόνισε την επείγουσα ανάγκη για άμεσες διαβεβαιώσεις και προειδοποίησε ότι η πρόληψη και ο περιορισμός της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας στην περιοχή απαιτούν μια εκτενή, συντονισμένη και επείγουσα προσπάθεια.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το απόλυτο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είναι η ειρήνη και μια άμεση ανθρωπιστική παύση του πυρός», είπε ο Γκουτέρες. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, μια παύση για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας είναι απολύτως αναγκαία. Είναι αδύνατο να διεξαχθεί μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με τον πόλεμο να μαίνεται παντού», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού στη Γάζα για παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά είπε ότι «οι προκλήσεις είναι σοβαρές». Δεδομένης της καταστροφής που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας, στον καθένα από τους δύο κύκλους εμβολιασμού θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη κατά τουλάχιστον 95% ώστε να σταματήσει η εξάπλωση και να περιοριστούν τα νέα κρούσματα. Για να επιτύχει η εκστρατεία θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των εμβολίων και ψυκτικών μηχανημάτων σε κάθε στάδιο, να περάσουν στον θύλακα ειδικοί στην ασθένεια, να υπάρξουν αξιόπιστες ιντερνετικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες και άλλα στοιχεία.

 

Η οργάνωση Χαμάς εξέφρασε τη στήριξή της στο αίτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για επταήμερες ανθρωπιστικές παύσεις πυρός, προκειμένου να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ανακοίνωσε την υποστήριξη αυτή.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει κηρύξει επιδημία πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα τον προηγούμενο μήνα, κατηγορώντας τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ για την κατάσταση αυτή. Σύμφωνα με τον Δρ Χαμίντ Τζαφάρι, ειδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην πολιομυελίτιδα, ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα στις περιοχές Ντέιρ αλ Μπάλαχ και Χαν Γιουνίς. Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε ότι είναι πιθανό ο ιός να κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο.

Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω των κοπράνων και της στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση.

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ιογενή νόσο και ειδικά τα βρέφη κάτω των 2 ετών, καθώς οι κανονικές εκστρατείες εμβολιασμού έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: