“Πράσινο φως” από υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενδεχόμενη πώληση 600 πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας στην Γερμανία

Κοινοποίηση:
patriot26dd-768x432

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το πράσινο φως για την πιθανή πώληση έως 600 αντιαεροπορικών πυραύλων στη Γερμανία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το συνολικό κόστος της προτεινόμενης συμφωνίας ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

 

Σύμφωνα με δήλωση της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας για την Ασφάλεια (DSCA), «η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την ικανότητα της Γερμανίας να ανταποκριθεί σε τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, καθώς και να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της».

Στο πλαίσιο του νέου αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, η Γερμανία καλείται να τετραπλασιάσει τις αντιαεροπορικές της δυνατότητες προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία κρίσιμων υποδομών και στρατιωτικών δυνάμεων σε περίπτωση σοβαρών εντάσεων ή πολέμου. Αυτή η πληροφορία είχε επιβεβαιωθεί από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας τον προηγούμενο μήνα στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Γερμανία είχε 36 μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, οι οποίες εκτοξεύουν πυραύλους, όταν ήταν χώρα της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα οι γερμανικές δυνάμεις έχουν μόνο εννέα μονάδες Patriot, αφού έδωσαν τρεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.

Ενδεχόμενη πώληση, η οποία θα περιλαμβάνει σχετικό εξοπλισμό και τεχνική βοήθεια, θα γίνει από τη Lockheed Martin, ανέφερε η υπηρεσία του Πενταγώνου, η οποία ενημέρωσε σήμερα το Κογκρέσο για την ενδεχόμενη πώληση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: