Πρέσβης της Ελλάδας στη Σεούλ Α.Λούπα: «Ακραία η κίνηση του προέδρου Γιουν – Κανένα πρόβλημα για όσους Έλληνες ζουν εδώ»

Κοινοποίηση:
korea

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Σεούλ, Αικατερίνη Λούπα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (4/12) σε τηλεοπτική εκπομπή για την κατάσταση στη Νότια Κορέα, κάνοντας λόγο για μια βεβιασμένη κίνηση του προέδρου Γιουν.

«Ήρθη ο στρατιωτικός νόμος στις 04:30 το πρωί, ώρα Κορέας. Ούτως ή άλλως όμως και ο Στρατός δεν είχε κάποια ενεργή συμμετοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας και πολύ περισσότερο όταν βγήκε και η απόφαση από τους 190 βουλευτές για την άρση βάσει του Συντάγματος, της διάταξης της οποίας έκανε χρήση ο πρόεδρος Γιουν. Τώρα το τι μέλλει γενέσθαι το παρακολουθούμε όλοι», εξήγησε η κα Λούπα.

«Από το προεδρικό περιβάλλον έχουν παραιτηθεί ο πρόεδρος, ο σύμβουλος ασφαλείας, ο υπεύθυνος για την πολιτική και ο προσωπάρχης της προεδρίας.

Το λέω αυτό γιατί το σύστημα στην Κορέα είναι Προεδρική Δημοκρατία και όλες τις εξουσίες βασικά τις έχει ο Πρόεδρος. Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικές, με την έννοια ότι τα εσωτερικά μιας χώρας έχουν γίνει ένας βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης» δήλωσε.

Για τους Έλληνες που ζουν εκεί είπε ότι είναι ελάχιστοι.

«Βασικά οι Έλληνες, οι οποίοι έρχονται από διάφορα ναυτιλιακά γραφεία, γιατί όπως ξέρετε ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού στόλου χτίζεται στα ναυπηγεία της Κορέας, είναι σε γραφεία στο Μπουσάν, το οποίο είναι στο νοτιότερο τμήμα της Κορέας.

Ό,τι πρόβλημα υπήρξε, σε ότι αφορά την κίνηση, ήταν γύρω από το Κοινοβούλιο μέχρι που έληξε αυτή η ιστορία. Μετά από λίγο διαλύθηκαν και όσοι ήταν συγκεντρωμένοι.

Εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι κάτι το οποίο έχει τελειώσει, αλλά όσον αφορά τους τουρίστες ή αυτούς που διαμένουν εδώ πέρα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Και οι διαδηλώσεις τις οποίες η Γενική Ομοσπονδία Εργατών είχε καλέσει τον κόσμο, έχουν σχεδόν λήξει. Ελάχιστοι είναι μπροστά από τον χώρο της πρωινής συγκέντρωσης».

Όπως είπε η κα Λούπα, εκείνο το οποίο βρίσκεται πίσω από όλα αυτά είναι ότι το κυβερνών κόμμα έχει τη μειοψηφία στη Βουλή.

«Ο συγκεκριμένος πρόεδρος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στα ποσοστά του. Πριν να συμβεί αυτό, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ήταν της τάξης του 17%, πάρα πολύ χαμηλά για τα εδώ δεδομένα.

Και βέβαια οι διαφορές μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης είχαν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στο κοινοβούλιο με την έννοια της έγκρισης του προϋπολογισμού κτλ. Ήταν μια ακραία κίνηση η οποία εννοείται ότι είναι η αρχή μιας νέας πολιτικής τριβής και εξελίξεων.

Όλοι ανησυχούν για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, αλλά δεν είναι το θέμα της Κίνας αυτή τη στιγμή το διακύβευμα.

Η σύνδεση που έκανε του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Βόρεια Κορέα ήταν ιδιαίτερα ατυχής στο πρώτο διάγγελμα όταν εξήγγειλε τον στρατιωτικό νόμο για αυτό και στο δεύτερο δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτού του είδους την αντεθνική στάση. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στα οικονομικά προβλήματα με την έννοια της έγκρισης του προϋπολογισμού και στις προτάσεις μομφής που συνέχεια κατατίθενται στο Κοινοβούλιο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: