Το υψηλότερο ποσοστό δικομματισμού καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα τα Νέα.
Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,8% στην εκτίμηση ψήφου, αυξάνοντας τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί με 26,9% στις 10,9 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα στην πεντακομματική Βουλή αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,9% και το ΚΚΕ με 6,3%. Εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων (2,4%) ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ εντοπίζονται πλέον στο όριο του στατιστικού σφάλματος καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 1,3%, πράγμα που δείχνει το πλήγμα που έχει δεχθεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου από τη Συμφωνία για το ονοματολογικό αλλά και από την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,7%, έχοντας προβάδισμα 8,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκεντρώνει 20,4% και στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 66%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται δημοφιλέστερος συγκεντρώνοντας το 45% της προτίμησης των πολιτών. Δεύτερη με 34% είναι η Φώφη Γεννηματά και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 34%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 33%, ο Βασίλης Λεβέντης με 31%, ο Αλέξης Τσίπρας με 30%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 22%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 19%, ο Πάνος Καμμένος μς 12% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 10%.
Στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός το 31% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκη. Ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά (37%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (33%), ο Σταύρος Θεοδωράκης (33%) και ο Βασίλης Λεβέντης (31%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τελευταίος στην προτίμηση των πολιτών συγκεντρώνοντας μόλις το 30%.
Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται το 60%, ενώ τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις προτιμά το 36%.
Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, το 47% δηλώνει ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 36% εκφράζει την αντίθετη άποψη.
Ακόμη, το 70% απαντά «μάλλον διαφωνώ» με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το 22% απαντά «μάλλον συμφωνώ».
Τέλος, το 50% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος και το 71% αξιολογεί αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας.