Ενδιαφέρον έχει το πώς αντιμετωπίζουν το θρίλερ των Αμερικανικών εκλογών του 2020 τα ΜΜΕ στον υπόλοιπο πλανήτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αντιδράσεις στη Κίνα και την Ρωσία, δύο χώρες που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι κυβερνήσεις τους την εκλογική διαδικασία.
Στην Κίνα, με την οποία οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ έχει έρθει σε ρήξη, τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και για το εμπόριο, τα Κρατική ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διχαστικές, έντονες και χαώδεις εκλογές», με το Κινεζικό πρακτορείο Xinhua να αναφέρει πως «πολλά ΜΜΕ και πολίτες ανησυχούν πως αν το αποτέλεσμα αμφισβητηθεί, θα προκληθεί χάος και κοινωνικές αναταραχές».
Τους φόβους για ταραχές στις ΗΠΑ επεσήμανε και το CCTV. Η κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις αμερικανικές εκλογές.
Στην Ρωσία το έριξαν στην πλάκα…
Την ίδια ώρα, στην Ρωσία, το ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24, σχολιάζει με ειρωνικά σχόλια την όλη διαδικασία. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε όλη αυτή την τρέλα» είπε ένας από τους παρουσιαστές σε ζωντανή μετάδοση. Μαζί με έναν συνάδελφό του αστειεύτηκαν για τις υποψίες που ακούστηκαν πως ο Τραμπ είχε υποστήριξη από την Ρωσία για να κερδίσει τις εκλογές και έκαναν λόγο για «προκαταλήψεις κατά του προέδρου Τραμπ», αστειευόμενοι.
«Μερικοί σύντροφοι θα μας ακούσουν και θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έχουμε ήδη δηλώσει τον Τραμπ νικητή», έλεγε ο ένας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, με τον συνάδελφό του να απαντά: «Είναι καθαρά μαθηματικά, τίποτα περισσότερο.»
Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν και οι πολιτικοί της χώρας την κατάσταση, αν κρίνει κανείς από το σχόλιο του Βιάσεσλαβ Νικόνοφ, στο Facebook.
«Οποιος και να κερδίσει τις νομικές μάχες, οι μισοί Αμερικανοί δεν θα τον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο. Ας προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες από πόπ κορν».
Ανησυχούν στην Ευρώπη
Από διαφορετική οπτική βλέπουν τα πράγματα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία «κατάσταση εκρηκτική». Σχολίασε πως ο Τραμπ προτίμησε να κινηθεί δικαστικά για το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλώντας μία «συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί βαθύτατα».
Σύμφωνα με γκάλοπ στην Γερμανία, ο Τραμπ δεν είναι καθόλου δημοφιλής και το BBC σχολιάζει πως οι δύο πλευρές δυσκολεύτηκαν πολύ στο να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας με τον Τραμπ στην προεδρία.
Στην Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ σχολίασε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ας μη γελιόμαστε. Οι ΗΠΑ δεν αποτελούν φιλικό συνεργάτη σε ευρωπαϊκές χώρες για μερικά χρόνια τώρα. Οποιος και από τους δύο κερδίσει, όποτε βγει το αποτέλεσμα, δεν θα αλλάξει η στρατηγική τους. Η Αμερικανική ήπειρος έχει αποσπαστεί από την Ευρωπαϊκή».
Πιο… ουδέτερα σχολίασε την κατάσταση ο Ντομινίκ Ράαμπ από την κυβέρνηση της Βρετανίας: «Ας περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει αβεβαιότητα σε σημαντικό βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο κοντά από ότι πολλοί περιμέναμε».
Οι αντιδράσεις σε Ιράν και Βραζιλία
Αλλη μία χώρα με την οποία είναι σε ρήξη οι ΗΠΑ, το Ιράν, παρακολουθεί με ενδιαφέρον την διαδικασία. Στο Press TV έκαναν εκτενή κάλυψη των εκλογών, κάνοντας λόγο για «απειλή εμφύλιου πολέμου» στις ΗΠΑ, με έναν παρουσιαστή να λέει ότι, για εξωτερικούς παρατηρητές, οι εκλογές «φαίνονται πολύ τρομακτικές».
Το τηλεοπτικό κανάλι IRINN σχολιάζει πως οι εκλογές γίνονται υπό «την σκιά φόβου και αναταραχών».
Στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Βραζιλία, ασχολούνται κυρίως με την «επιτυχία του Τραμπ στην Φλόριντα» όπου κέρδισε μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Λατίνους σε σχέση με το 2016. «Η νίκη του στην Φλόριντα θάβει τις ελπίδες των Δημοκρατικών για θρίαμβο» προέβλεψε η εφημερίδα Folha de Sao Paulo πριν φυσικά αλλάξει η κατάσταση.