Προειδοποίει ο Λέκκας για διαδοχικούς σεισμούς στην Κρήτη: Επανήλθε η δραστηριότητα

Κοινοποίηση:
seismos

Η κατάσταση στην Κρήτη είναι ανησυχητική εξαιτίας των συνεχών σεισμικών δραστηριοτήτων που πλήττουν το νησί. Μετά από μια διπλή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11:00, καταγράφηκε ακόμη ένας σεισμός ανοικτά της Κρήτης, προκαλώντας συναγερμό στους επιστήμονες που παρακολουθούν και μελετούν το φαινόμενο.

 

Ο πρώτος σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 11:22, είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ. Η εστία του ήταν σε βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρο εντοπίστηκε 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της περιοχής Μιαμούς στο Ηράκλειο. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς η συχνότητα και η ένταση των δονήσεων δημιουργούν ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην περιοχή.

Ο δεύτερος σεισμός (ώρα 11:23) είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πύργου Ηρακλείου.

Ο τρίτος σεισμός (11:47) είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Η νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στα νότια παράλια της Κρήτης, με μικρή διαφορά ώρας από τις δύο προηγούμενες. Είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων του Δήμου Φαιστού, στο Ηράκλειο και το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καταγράφηκε στα 5 χιλιόμετρα.

«Επανήλθε η δραστηριότητα που υπήρχε στο σημείο πριν 20 ημέρες»
Η σεισμική δραστηριότητα ήταν τόσο έντονη που έγινε αισθητή μέχρι και στο Ηράκλειο. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης δεν έχουν αναφερθεί ζητήματα υλικών φθορών μέχρι αυτή την στιγμή. «Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για ζημιές. Με βάση τα πρωτόκολλα, εκκένωση σε κτίρια γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν ζημιές ή τίθεται θέμα στατικότητας», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι στο δήμο Φαιστού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους τρεις σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή τους ενώ ένας ακόμα σεισμός σημειώθηκε νωρίτερα και στην Παλαιόχωρα Χανίων.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωδυναμικής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη. Επανήλθε η δραστηριότητα που υπήρχε στο σημείο πριν 20 ημέρες. Ο σεισμός έγινε στον εγκάρσιο άξονα νότια του Κρητικού πελάγους, ένα τόξο από την Άρβη που κατευθύνεται δυτικά προς τους Καλούς Λιμένες», επεσήμανε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μέ τόν Σεισμό τών 7.5 Richter στην Κωνσταντινούπολη πού προέβλεπε πρό μηνών τί έγινε ;

Comments are closed.