Το πρώην μέλος της ΕΚΤ και νυν στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, με αφορμή την μελέτη που δημοσίευσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός εξηγεί γιατί τα χειρότερα δεν έχουν έρθει για τις εταιρίες, καθώς αρκετές κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αφερέγγυες αμέσως μόλις οι κυβερνήσεις άρουν τα δημοσιονομικά «δεκανίκια» στήριξης
Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει τεράστια δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης για να μετριάσουν την οικονομική επίπτωση από το Covid-19. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά επέτρεψαν στις εταιρείες να αποφύγουν τη χρεοκοπία και στους εργαζομένους να διατηρήσουν την θέση τους ωστε να επιστρέψουν μετά την άρση των lockdown.
Καθώς όμως τα πακέτα στήριξης σταδιακά αποσύρονται, χωρίς ακόμα η οικονομία να έχει επιστρέψει στην προ-κορωνοϊού δραστηριότητα, πολλές εταιρείες θα δυσκολευτούν να αποφύγουν το λουκέτο.
«Όσον αφορά την εταιρική φερεγγυότητα, το πρόβλημα βρίσκεται μπροστά μας», είπε ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος μετά τη θητεία του στην ΕΚΤ έχει γίνει επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), της επονομαζόμενης «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών».
«Καθώς οι κυβερνήσεις αποσύρουν σταδιακά την υποστήριξή τους θα αντικρύσουμε ποια είναι τα θεμελιώδη προβλήματα που υπάρχουν από κάτω», είπε ο Κερέ.
Στην έκθεση της BIS που δημοσιεύτηκε σήμερα, προειδοποίησε ότι παρά την αισιοδοξία που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το άνοιγμα πολλών οικονομιών, υπάρχουν υποκείμενες χρηματοοικονομικές αδυναμίες.
«Έχει ξεκινήσει ένα κύμα υποβαθμίσεων στη βάση των ανησυχιών ότι οι απώλειες λόγω μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσουν γενικευμένες χρεοκοπίες», αναφέρει η BIS στην ετήσια οικονομική της έκθεση.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε την Παρασκευή ότι η ανάκαμψη «θα είναι ατελής και μπορεί να αποδειχθεί μεταταμορφωτική» καθώς ορισμένες επιχειρήσεις θα αγωνιστούν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Από την άλλη, είπε, ότι νέες εταιρείες θα εμφανιστούν και θα προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα που θα είναι αλλαγμένη.
Μιλώντας στο CNBC, ο Κερέ είπε ότι η αντιμετώπιση της εταιρικής φερεγγυότητας είναι θέμα εθνικών κυβερνήσεων και όχι κεντρικών τραπεζών.
«Ίσως το δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη της ρευστότητας… δεν θα μετατραπεί σε επιδότηση φερεγγυότητας, κάτι που αποτελεί φορολογική λειτουργία. Επομένως, όποτε γίνεται απαραίτητο, χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις να είναι εκείνες που θα είναι έτοιμες να αναλάβουν ευθύνη – και όχι όι κεντρικές τράπεζες », ξεκαθάρισε ο Κερέ.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανταποκρίθηκαν άμεσα στην κρίση, πιο γρήγορα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η Fed μείωσε τα επιτόκια μέσα σε δύο εβδομάδες το Μάρτιο. Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ σχεδίασε και ανακοίνωσε άμεσα ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) για να συγκρατήσεις το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
«Υπάρχει ο κίνδυνος της «δημοσιονομικής κυριαρχία» όπως την αποκαλούν οι οικονομολόγοι, δηλαδή η δημοσιονομική πολιτική να αναλάβει το ρόλο της νομισματικής πολιτικής. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος χρηματοοικονομικής κυριαρχίας. Χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες… και είναι πολύ σαφείς: Πρέπει να αυτά είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά και αυτή είναι η καλή τραπεζική εποπτεία και εποπτεία των αγορών», είπε ο Κερέ.
Καθώς ορισμένες χώρες έχουν μπει στη φάση χαλάρωσης των περιορισμών και ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν πόσο ζωηρή θα είναι η φάση ανάκαμψης, με κάποιους να ελπίζουν ακόμη ανάκαμψη σε σχήμα V.
Ο Κερέ ωστόσο χαμηλώνει τις προσδοκίες: «Είναι σαφώς πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα ήταν η ανάκαμψη», είπε, προειδοποιώντας ότι η κρίση του Covid-19 «θα μπορούσε να αφήσει διαρκή σημάδια».