Προσοχή: Κοινά παυσίπονα συνδέονται με καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με διαβήτη

Κοινοποίηση:
xapia_pills_pixabay_3

Ακόμη και η περιστασιακή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) θα μπορούσε να στείλει ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στη Δανία διαπίστωσαν ότι παυσίπονα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων διαβητικών.

“Στην μελέτη μας, περίπου ένας στους έξι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ακολούθησε τουλάχιστον μία συνταγή ΜΣΑΦ μέσα σε ένα χρόνο”, σημειώνει ο πρώτος συγγραφέας δρ. Anders Holt του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης. “Γενικά, συνιστούμε πάντα στους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν ένα νέο φάρμακο. Με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς να μετριάσουν τον κίνδυνο εάν συνταγογραφούν ΜΣΑΦ”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση ΜΣΑΦ με καρδιακή ανεπάρκεια στον γενικό πληθυσμό. Αλλά υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για το πώς αυτά τα κοινά παυσίπονα επηρεάζουν άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Προσθέτουν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν ήδη διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια από εκείνα χωρίς διαβήτη. Επομένως, η λήψη παυσίπονων, όπως η σελεκοξίμπη, η δικλοφενάκη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ποια παυσίπονα φάρμακα ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν τις περιπτώσεις Δανών ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2, που διαγνώστηκαν μεταξύ 1998 και 2021. Το δείγμα πληθυσμού είχε μέση ηλικία 62 ετών και οι ερευνητές απέκλεισαν οποιονδήποτε συμμετέχοντα με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, ή παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνολικά, η μελέτη συμπεριέλαβε 331.189 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους:

Το 16% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία συνταγή ΜΣΑΦ
Το 3% χρησιμοποίησε περισσότερα από τρία από αυτά τα φάρμακα.
Πάνω από το 12% χρησιμοποίησε ιβουπροφαίνη
Το 3,3% χρησιμοποίησε δικλοφενάκη
Το 0,9% χρησιμοποιούσε ναπροξένη
Το 0,4% χρησιμοποίησε σελεκοξίμπη
Σε μια περίοδο παρακολούθησης σχεδόν έξι ετών, συνολικά 23.308 συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση ΜΣΑΦ αύξησε τον κίνδυνο ανάγκης νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.
Συνολικά, οι διαβητικοί που χρησιμοποιούσαν αυτά τα κοινά παυσίπονα είχαν αναλογία πιθανοτήτων 1,43. Αυτό σημαίνει ότι είχαν σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια από τα άτομα που δεν έπαιρναν ΜΣΑΦ.

Πιο συγκεκριμένα η χρήση δικλοφενάκης παρήγαγε μια αναλογία πιθανοτήτων 1,48 και η ιβουπροφαίνη παρήγαγε μια αναλογία 1,46. Η σελεκοξίμπη και η ναπροξένη δεν αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο μικρός αριθμός ατόμων που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μπορεί να παραμόρφωσε τα αποτελέσματα.

Όσοι διαβητικοί παίρνουν παυσίπονα τακτικά είναι πιο ασφαλείς από τους νέους χρήστες
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η χρήση ΜΣΑΦ σε ασθενείς με διαβήτη είχε πολύ ισχυρότερη σχέση με την καρδιακή ανεπάρκεια για συμμετέχοντες άνω των 65 ετών. Η μελέτη δεν βρήκε τον ίδιο κίνδυνο μεταξύ των συμμετεχόντων σε διαβήτη τύπου 2 ηλικίας κάτω των 65 ετών. Επιπλέον, ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερος μεταξύ διαβητικών, που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα σπάνια, ή για πρώτη φορά.

“Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα ΜΣΑΦ προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν, ότι ένας πιθανός αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν εξετάζεται η χρήση αυτών των φαρμάκων. Αντίθετα, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι ασφαλές να συνταγογραφούνται βραχυπρόθεσμα ΜΣΑΦ σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών και σε άτομα με καλά ελεγχόμενο διαβήτη”, καταλήγει ο δρ. Holt.

Η ομάδα θα παρουσίασει τα ευρήματά της στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που φέτος γίνεται 26-29 Αυγούστου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: