Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ανέλυσαν τη διατροφή 43.000 γυναικών και κατέληξαν σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης υδατάνθρακα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι άνθρωποι, λοιπόν, που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη, κατέληξε η μελέτη, καθώς – από το δείγμα των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης – φάνηκε ότι με την μεγάλη κατανάλωση σε ζυμαρικά, ψωμί, και τηγανιτές πατάτες, αλλά και με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, αύξαναν από 29% έως και 41% τις πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.
Αντίθετα, όσες γυναίκες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και κρασί, και έπιναν καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο.
Τι συμβαίνει, όμως, με τους άνδρες; Η έρευνα έγινε μεν σε γυναίκες, αλλά τα ευρήματά της ισχύουν και για το αντίθετο φύλο, λένε οι ερευνητές. Καθώς αντίστοιχη μελέτη που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε 2.000 είχε δείξει αντίστοιχα αποτελέσματα.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Brain, Behavior and Immunity» και αναδημοσιεύει το invitromagazine, έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα – ένα εύρημα το οποίο δεν είναι σαφές εάν και πως σχετίζεται με την κατάθλιψη.
Ο δρ Μισέλ Λούκας, από το Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο την φλεγμονή όσο και τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντίθετα το κρασί, το ελαιόλαδο, ο καφές, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα λαχανικά φάνηκε ότι έχουν αντιφλεφμονώδη και αντικαταθλιπτική δράση.
Η διασύνδεση των υδατανθράκων και κατάθλιψης προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, διότι οι υδατάνθρακες αποτελούν σύνηθες συστατικό των… παραδοσιακών «τροφίμων της παρηγοριάς», στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μακαρονάδες, τα γλυκά και γενικώς τα παχυντικά και πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα. Όμως, τελικά φάνηκε ότι όταν θέλουμε να αισθανθούμε καλύτερα, υποσυνείδητα στρεφόμαστε σε λάθος φαγητά.
Καλημέρα Στέφανε,
Προικαλεί Εντύπωση η Διασύνδεση Υδατανθράκων και Κατάθλιψης. Είχε Παρουσιαασθεί Μία Αντίστοιχη Έρευνα και στην Ιταλία, και Πραγματικά Είχε Κάνει Τεράστια Αίσθηση και Απορία, Όχι ΤΟΣΟ για την Έρευνα και τη Δουλειά η Οποία Έγινε, Αλλά για τα Συμπεράσματα για τις Επιπτώσεις της Υπερβολικής Κατανάλωσης Υδατάνθρακα στον Ανθρώπινο Οργανισμό.
Σε Μία Χώρα Όπως η Ιταλία, για παράδειγμα, που η Μακαρονάδα Είναι το Κύριο Συστατικό της Καθηνερινής Διατροφής, Προκαλεί Οπωσδήποτε Αίσθηση. Το Μεσημεριανό Γεύμα ή το Βραδινό Δείπνο, Περιλαμβάνει, ως ΠΡΩΤΟ Πιάτο τη Μακαρονάδα ( με Διάφορες Συνταγές ), ΔΕΥΤΕΡΟ Πιάτο το Κρέας και Contorno, Όπως Πατάτες Τηγανιτές, Σαλάτα για παράδειγμα, Γλυκό και Καφέ. Είτε Κάποιος Είναι στο Σπίτι, είτε Είναι στην Εργασία του
Υπάρχουν Περιπτώσεις Βέβαια ( Λόγου του Eλεύθερου Χρόνου που Μπορεί να Έχει Κάποιος στη Δουλειά του ), Όπου ΔΕΝ Ακολουθείται Κανονικά το Μεσημεριανό Γεύμα, και Κάποιος για Μεσημέρι Μπορεί να Γευματίσει Λίγο Πρόχειρα, Δηλαδή Ένα ή Δύο Σάντουιτς για παράδειγμα, Όμως το Βραδινό Δείπνο Τηρείται Κανονικά με τον Τρόπο που σας Είπα. Όμως η Πλειοψηφία των Ιταλών Εργαζομένων Ακολουθεί την Ίδια Τακτική και το Μεσημέρι. Εξάλλου, η Ώρα 13.00-14.00 στην Ιταλία Είναι Ώρα Διακοπής Εργασίας για Φαγητό ( Pausa Pranzo ) και Αυτή η Ώρα Είναι ΙΕΡΗ.
Δηλαδή οι Ιταλοί ΔΕΝ Συμφωνούν Ότι η Κατάθλιψη Προκαλείται από την Υπερβολική Κατανάλωση Υδατανθράκων. Ώς ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ για την ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Εμφανίζεται η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΆΤΟΜΟ, που Έχει ως Συνέπεια, τις Δυσκολίες στην Καθημερινότητα και το Βιοπορισμό. Στην Ιταλία, Κάποιος ο Οποίος Είναι σε Αναζήτηση Εργασίας, σε 1 ή 2 Μήνες, Έχει Βρει Απασχόληση, Όμως Υπάρχουν και Εκείνες οι Περιπτώσεις, που η Εύρεση Εργασίας Μπορεί να Διαρκέσει Ακόμη και Ένα 6-μηνο και Αυτό Είναι Πρόβλημα Όταν Συμβαίνει.
Σε Αντίθεση Δηλαδή με την Ελλάδα, ΔΕΝ Υπάρχει το Φαινόμενο της ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ( Όπου στην Ελλάδα Μπορεί Κάποιος να Ψάχνει για Εργασία για 1, 2 ,3 ή και 4 Χρόνια, στην Διάρκεια της Οικονομικής Κρίσης αυτή ήταν μία Πολύ Συνηθισμένη Κατάσταση, αλλά και τώρα από Ότι Βλέπουμε στην Ελλάδα Συνεχίζει να Υπάρχει το Πρόβλημα Αυτό ), Όπως το Φαινόμενο της Μακροχρόνιας Ανεργίας ΔΕΝ Υπάρχει και σε Καμία Άλλη Ευρωπαική Χώρα.
Ευχαριστώ,
Με Εκτίμηση,
Πολλούς Χαιρετισμούς,
Άγγελος από Μιλάνο