Ένας αγωγός πετρελαίου του στρατού ο οποίος περνάει κάτω από τον πυθμένα της λίμνης Πολυφύτου φαίνεται ότι είναι ο ένοχος για το πετρέλαιο που εντοπίστηκε. Συναγερμός έχει σημάνει καθώς η λίμνη αποτελεί τμήμα του ρου του Αλιάκμονα απ’ τον οποίο προέρχεται το 60% της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. Μέτρα από την ΕΥΑΘ για το νερό που καταλήγει στην πόλη.
Η ρύπανση που εντοπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν εμφανίστηκαν πετρελαιοειδή στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας νερού στη Σίνδο φαίνεται ότι προέρχονται από τη λίμνη Πολυφύτου.
Από τον πυθμένα της λίμνης διέρχεται αγωγός του στρατού όπου φαίνεται υπάρχει διαρροή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται ως «πιθανή η ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού»
Τώρα την υπόθεση έχει αναλάβει στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο ποινικής αξιολόγησης με πιθανή τη διεξαγωγή νέας έρευνας.
Σε κάθε περίπτωση η λίμνη Πολυφύτου αποτελεί μέρος του ρου του Αλιάκμονα που υδροδοτεί κατά 60% τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι εντοπίστηκε πετρέλαιο σήμανε συναγερμό για την πιότητα του νερού το οποί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατάλληλο και το σημαντικότερο είναι πως στη διώρυγα μήκους 50 χιλιομέτρων δεν υπάρχει κανένα μέσο εντοπισμού μόλυνσης.
Ευτυχώς για τους κατοίκους τα σχετικά μέσα υπάρχουν στη Σίνδο όπου και εντοπίστηκε τελικά η μόλυνση.
Εκεί εντοπίστηκαν κηλίδες πετρελαιοειδών που ανέβαιναν στην επιφάνεια με τη μορφή σταγόνων ή σβόλων και στη συνέχεια διαλύονταν και εξαπλώνονταν στην επιφάνεια.
Η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού, ενώ παράλληλα αύξησε τα ειδικά φίλτρα και αύξησε τις αναλύσεις ποιότητας νερού πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Στην διώρυγα τοποθετήθηκαν φράγματα και από τον Απρίλιο ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ ανέφερε ότι το φαινόμενο είχε υποχωρήσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.