Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της.
Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην παρακάτω φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;
Όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία.
Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης.
Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.
Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.
Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.
Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει το”Κοινό”είναι ότι στο σιτηρέσιο των ορνίθων ρίχνουν μία χρωστική που ονομάζεται”καροτίνη” ,”ἐπί τούτῳ”,με στόχο να παρουσιάζεται πιο έντονα πορφυρός-κόκκινος ο κρόκος του αυγού και συνεπώς πιο ελκυστικό το αυγό κάτι που χρησιμοποιείται για προώθηση εμπορικών σκοπιμοτήτων και εμπορικούς-κερδοσκοπικούς λόγους.Το γνωρίζω εδώ και δεκαετίες διότι γνωρίζω τη σύνθεση των σιτηρεσίων των ορνίθων λόγω επαγγελματικής ενασχολήσεως.Μόνον από σύμπτωση αυγό το οποίο δεν θα έχει προέλθει από προσθήκη στο σιτηρέσιο των ορνίθων της επιλεγόμενησ”καροτίνης” θα έχει κρόκο με έντονο πορφυρό-κόκκινο χρώμα.Συνεπώς το αυγό με κίτρινο κρόκο είναι σαφέστατα υγιεινότερο!!!