Προσοχή σε αυτά τα συνηθισμένα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο για έγκαυμα από τον ήλιο

Κοινοποίηση:
ΞΚΚΗΚΚ

Ένας ειδικός από τις ΗΠΑ αναφέρει ότι ορισμένα (συνταγογραφούμενα και μη) μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος σε αυτόν και τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα.

Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι τα φάρμακα που λαμβάνουμε για σύντομο χρονικό διάστημα, κατά τον αναπληρωτή διευθυντή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Northewell στο Λονγκ Άϊλαντ.

Όπως εξηγεί, «τα φάρμακα που λαμβάνονται για λίγο καιρό είναι αυτά που δεν έχει συνηθίσει ο οργανισμός μας. Όσοι ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή πιθανώς έχουν ήδη εκτεθεί στον ήλιο και γνωρίζουν αν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έγκαυμα».

Η ισοτρετινοΐνη, λ.χ., που χορηγείται για την ακμή, είναι ένα φάρμακο μακροχρόνιας λήψης που είναι γνωστό ότι αυξάνει την φωτοευαισθησία. Την ίδια ανεπιθύμητη ενέργεια μπορεί να έχουν και δεκάδες άλλα φάρμακα μακροχρόνιας λήψης, όπως ορισμένα:

Για τη χοληστερόλη (π.χ. σιμβαστατίνη, ατορβαστατίνη, λοβαστατίνη, πραβαστατίνη)
Αντισυλληπτικά από το στόμα
Φαινοθειαζίνες (είναι ηρεμιστικά/αντιεμετικά, όπως η χλωροπρομαζίνη, η φλουφαιναζίνη κ.λπ.)
Ψωραλένια (για την ψωρίαση, όπως η μεθοξαλένη)
Σουλφονυλουρίες (για τον σακχαρώδη διαβήτη)
Αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη
Όσοι όμως παίρνουν φάρμακα για ένα οξύ πρόβλημα υγείας, συνήθως δεν σκέφτονται ότι μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, τονίζει ο ειδικός. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η δοξυκυκλίνη, οι φθοροκινολόνες (π.χ. σιπροφλοξασίνη) και οι σουλφοναμίδες.

Την φωτοευαισθησία μπορεί να αυξήσουν και ορισμένα αντιφλεγμονώδη τα οποία λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να πάθουν ηλιακό έγκαυμα από αυτά, διότι δεν ρωτούν τον γιατρό τους πριν τα πάρουν. Ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου που έχουμε αυξημένη κινητικότητα, οι ασθενείς μπορεί να πάρουν από μόνοι τους φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη, η σελεκοξίμπη κ.ά.

Αν παίρνετε τέτοιου είδους φάρμακα, καλό είναι να προστατεύεστε από τον ήλιο, συνιστά ο ειδικός. Και αυτό διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν και πόσο ευαίσθητο μπορεί να γίνει το δέρμα σας στον ήλιο.

«Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ως προς την παραγωγή μελανίνης και την άμεση έκθεση στον ήλιο», αναφέρει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αντιδράσεις με την παραμικρή έκθεση. Άλλοι μπορεί να μην πάθουν τίποτα.

Διουρητικά και άλλα φάρμακα

Ορισμένα διουρητικά φάρμακα (π.χ. θειαζίδες) που συχνά χορηγούνται για την υπέρταση, επίσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για ένα πρόσθετο πρόβλημα: την αφυδάτωση.

Τα φάρμακα αυτά διεγείρουν την παραγωγή ούρων για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Όταν κάνει ζέστη, όμως, αυξάνεται και η εφίδρωση, οπότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης.

Για να προστατευθείτε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τις ποσότητες των υγρών που χρειάζεστε. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη και σε περίπτωση που πάθετε ηλιακό έγκαυμα, κατά τον Dr. Davis.

Άλλα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την φωτοευαισθησία είναι ορισμένα αντιμυκητισιακά, αντισταμινικά (για τις αλλεργίες), ακόμα και τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) στα καλλυντικά.

Ωστόσο όλ’ αυτά δεν σημαίνουν πως οπωσδήποτε θα έχει αντίδραση φωτοευαισθησίας όποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα. Ούτε ότι αν την πάθει μία φορά, θα την εκδηλώσει οπωσδήποτε και την επόμενη φορά που θα πάρει τα φάρμακα.

Για παν ενδεχόμενο, όμως, εάν παίρνετε φάρμακα να αποφεύγετε να βγαίνετε στον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο. Να φοράτε επίσης πάντοτε αντηλιακό και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη ανά δίωρο. Μην ξεχνάτε τέλος το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, συνιστά ο ειδικός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: