Προσοχή στα λάθη που στερούν το επίδομα θέρμανσης: Πώς θα τα διορθώσετε

Κοινοποίηση:
ghgh

Τρέχουν οι προθεσμίες για το επίδομα θέρμανσης με την πλατφόρμα να έχει ήδη δεχτεί περισσότερες από 852.000 αιτήσεις.

Ανοιχτή θα παραμένει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαίουχων και να λάβουν ενίσχυση είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ), ακόμη και ηλεκτρικό ρεύμα.
Η διαδικασία αίτησης είναι απλή και γίνεται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet.

Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

Ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει τις αιτήσεις που έχει κάνει και το αποτέλεσμά τους, ωστόσο επειδή δεν είναι εφικτή η διόρθωση μιας αίτησης, αν υπάρχει σχετική ανάγκη θα πρέπει να υποβληθεί νέα.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεχτικοί για τυχόν λανθασμένα στοιχεία ή αβλεψία στην καταγραφή του σωστού ΙΒΑΝ, ενώ αντίστοιχα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην υποβολή των παραστατικών, καθώς ένα λάθος ΑΦΜ μπορεί να στερήσει μέρος από το επίδομα θέρμανσης στον δικαιούχο.

Όπως αν τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης αναγράφουν διαφορετικό ΑΦΜ (π.χ της/του συζύγου)από το φυσικό πρόσωπο που έχει ενταχθεί στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος.

Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα στη διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καταβληθεί το ποσό που δαπανήθηκε και το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με δύο τρόπους:

α) πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (8 Δεκεμβρίου 2023), να γίνει ανάκληση της αίτησης του δικαιούχου και να υποβάλει εκ νέου αίτηση η/ο σύζυγος με τους δικούς της/του TAXISnet κωδικούς.

β) αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, ο δικαιούχος μπορεί να ζητήσει από τον πρατηριούχο να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή και να δηλώσει της/του συζύγου.

Το πρόβλημα αυτό προκύπτει μόνο αν πρόκειται για παραστατικά που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για τα λοιπά είδη καυσίμων θέρμανσης η διασταύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή των στοιχείων ελέγχεται η ορθότητά τους και αν είναι ακριβή και μάλιστα προβλέπονται και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης. Επιπλέον αν προκύψει η δήλωση ψευδών στοιχείων το φυσικό πρόσωπο αποκλείεται από τη χορήγηση επιδόματος μελλοντικά. Παράλληλα όμως δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία» σε αυτούς που απορρίπτονται από το σύστημα και αμφισβητούν τη διαδικασία αλλά και αυτούς που λαμβάνουν μικρότερο ύψος επιδόματος.

Όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Μητρώο και Επικοινωνία (επιλογή «Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.», θεματική κατηγορία «Επίδομα Θέρμανσης») μέχρι την 31 Αυγούστου 2025, στην οποία τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

Για τα αιτήματα επανεξέτασης επιλαμβάνονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Γ.ΔΗΛ.Ε.Δ. και όπου απαιτείται, προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες επεξεργασίας δεδομένων, άλλως διαβιβάζουν τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια Υπηρεσία για τη φορολογία εισοδήματος (Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.) . Οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) επανεκκαθαρίζει την αίτηση και καταβάλλει τυχόν δικαιούμενο ποσό επιδόματος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2025.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: