Προσοχή στα τσιμπούρια – Σήμα κινδύνου εγκεφαλίτιδας από το Ευρωπαϊκό ECDC

Κοινοποίηση:
ticks_tsimpouri

Ενημέρωση για κίνδυνο εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση (AER) του Ευρωπαϊκού Κέντρου πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC που εκδόθηκε χθες 20 Ιουνίου, 3.650 κρούσματα εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες (TBE) αναφέρθηκαν σε 20 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ το 2022. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, με τον Ιούλιο να έχει τον υψηλότερο αριθμό αναφερθείσες περιπτώσεις. Το ποσοστό κοινοποίησης για το 2022 ήταν 0,81 ανά 100.000 πληθυσμού, που είναι αύξηση 14% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα από το 2021. Τα κρούσματα αναφέρθηκαν συχνότερα στους άνδρες (αναλογία ανδρών προς γυναίκες: 1,5:1) και στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών.

Ως ασθένεια μεταδιδόμενη από φορείς διαδεδομένη σε πολλά μέρη της Ευρώπης και ως μία από τις κύριες περιπτώσεις λοιμώξεων του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες νευρολογικές συνέπειες, η ΤΒΕ συμβάλλει σημαντικά στην επιβάρυνση της νόσου στην Ευρώπη.

Τα τσιμπούρια βρίσκονται συχνά σε δασώδεις και χλοώδεις περιοχές και μπορούν να μεταφέρουν διάφορα βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Τα τσιμπούρια είναι πιο ενεργά κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Τα τσιμπούρια ζουν στο έδαφος και σκαρφαλώνουν σε χόρτα και θάμνους σε ύψος μέχρι περίπου 80 cm. Εκεί περιμένουν να περάσουν ζώα και άνθρωποι για να κολλήσουν. Μόλις μπουν σε έναν “οικοδεσπότη”, τα τσιμπούρια προτιμούν να μετακινηθούν σε απαλό δέρμα και τριχωτές περιοχές πριν δαγκώσουν σε αυτές τις περιοχές. Το δάγκωμα είναι ανώδυνο και συχνά δεν είναι δυνατό να αισθανθείτε ένα τσιμπούρι να κινείται στο δέρμα.

Η ΤΒΕ είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πόνους και κόπωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως παράλυση ή φλεγμονή του εγκεφάλου.

Ένα εμβόλιο για την πρόληψη της ΤΒΕ είναι διαθέσιμο και είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης.

Ο κίνδυνος δαγκώματος από τσιμπούρι μειώνεται με τη χρήση εντομοαπωθητικού σε εκτεθειμένο δέρμα και φορώντας προστατευτικά ρούχα με μακριά μανίκια και μακρύ παντελόνι τοποθετημένο σε κάλτσες ή μπότες. Οι κάλτσες και τα μπατζάκια που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνο που περιέχει περμεθρίνη μειώνουν επίσης τον κίνδυνο.

Επιθεωρείτε πάντα ολόκληρο το σώμα για τσιμπούρια μετά από υπαίθριες δραστηριότητες. Αφαιρέστε αμέσως τα τσιμπούρια τραβώντας τα ευθεία προς τα έξω, ιδανικά με ένα τσιμπιδάκι ή ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο αφαίρεσης κροτώνων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response