Προσωπικός γιατρός: Τέλος οι «ποινές» – Παιδίατροι και αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στον θεσμό

Κοινοποίηση:
dfdfbdfb

Εφάπαξ 30.000 ευρώ δίνει το Υπουργείο Υγείας στους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας και την Γενικής Ιατρικής. Την ίδια ώρα, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ενισχύεται πλέον από τους παιδιάτρους, όπως είχε γνωστό, αλλά και από τους γιατρούς υπαίθρου.

Η κυβέρνηση ξεκινά εκ νέου την προσπάθεια για την αναδιοργάνωση της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Παλιά και νεότερα είναι τα σημεία που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα σε δημόσια Διαβούλευση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται, η κατάργηση των “ποινών” και “επιβραβεύσεων” που συνδέονταν με την εγγραφή ή μη στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αυξήσει τον αριθμό των Προσωπικών Γιατρών, εντάσσοντας στον θεσμό, τους γιατρούς υπαίθρου (αγροτικούς) μετά από συγκεκριμένη εκπαίδευση που θα λάβουν, αλλά και 250 παιδίατρους, ώστε να καλυφθούν 530.000 παιδιά από 0-16 ετών.

Στο ίδιο Νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Τέλος καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των Προσωπικών Γιατρών, το οποίο θα καθορίζει και την παραμονή τους στο σύστημα.

Προσωπικοί γιατροί και Προσωπικοί παιδίατροι
Πιο αναλυτικά, στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται και οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, αλλά οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.

Για την προσέλκυση των τελευταίων, το υπουργείο Υγείας, θεσπίζει το οικονομικό κίνητρο των 30.000 ευρώ καθαρά, το οποίο θα αποδίδεται εφάπαξ.

Στο θεσμό εντάσσονται και οι Παιδίατροι για τους οποίους δεν υπήρχε πρόβλεψη στις πρώτες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Σε πρώτη φάση ξεκινά η δωρεάν πρόσβαση 530.000 παιδιών από 0-16 ετών, ενώ στη στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων Παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλυφθεί πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.

“Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (17/09/2024).

Καταργούνται “ποινές” και “επιβραβεύσεις” – Έρχεται σύστημα αξιολόγησης Προσωπικών Γιατρών
Καταργείται το σύστημα των “κινήτρων” και ειδικότερα των “αντικινήτρων”, τα οποία είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν είχαν ανακοινωθεί για πρώτη φορά.

Πλέον όλοι οι πολίτες οφείλουν να εγγραφούν έως την 01.06.2025 σε Προσωπικό Γιατρό της επιλογής τους, διαφορετικά το σύστημα θα τους εγγράφει αυτομάτως σε Προσωπικό Γιατρό.

Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.

Ωστόσο, καθιερώνεται ένα “σύστημα αξιολόγησης” των Προσωπικών Γιατρών, με την εφαρμογή δεικτών απόδοσης βάσει αντικειμενικών δεδομένων. Μοριοδότηση θα λαμβάνουν οι γιατροί από τη συμμετοχή εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης κ.α..

“Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εποπτεύει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών του συστήματος των Προσωπικών Γιατρών και να τους ενισχύει με κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού”, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Στόχος, η εύκολη πρόσβαση των πολιτών στην Πρωτοβάθμια»
Οι βασικές διατάξεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχουν στόχο την αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού, την εύκολη πρόσβασή τους σε προσωπικό γιατρό, αλλά και τη συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού της χώρας.

Οι βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, είναι οι εξής:

1. Η αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Γιατρών.

2. Η θέσπιση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης 30.000 ευρώ καθαρά σε νέους γιατρούς

3. Καταργείται το σύστημα αντικινήτρων.

4. Ξεκινά η πρώτη φάση της δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών (0-16 ετών) σε Προσωπικό Παιδίατρο.

5. Καθιερώνεται ένα αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών.

6. Ιδρύονται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, όπου θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ με επίκεντρο:

την παροχή υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στους πολίτες,
την εκπαίδευση ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
την έρευνα,
την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την προαγωγή υγείας της κοινότητας και
την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.
Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι εφοδιασμένα και με σταθμούς τηλεϊατρικής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: