Προώθηση προγραμμάτων Επείγουσας Ιατρικής και κατ’ οίκον νοσηλείας

Κοινοποίηση:
βηξ

Μνημόνιο Συνεργασίας σχεδιάζεται μεταξύ του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Yale και του Νοσοκομείου Νίκαιας με τη συνεργασία του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους και εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Yale που επισκέφτηκαν την Αθήνα. Πρόκειται για πρωτοβουλίες με σκοπό την ενίσχυση της επείγουσας περίθαλψης στη χώρα και την ανάπτυξη της ειδικότητας της Επείγουσας Ιατρικής.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μαζί με την γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη συνάντησαν τους εκπροσώπους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, Eleanor Reid,καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου, Andrew Ulrich, αντιπρόεδρο του τμήματος Επείγουσας Ιατρικής του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και με τον συντονιστή διευθυντή ΤΕΠ ΓΝ Νίκαιας, Δημήτριο Τσίφτση, τον διευθυντή ΤΕΠ ΓΝ Λάρισας, Δημήτριο Μπαμπαλή και τη διοικητική υπάλληλο του ΤΕΠ ΓΝ Νίκαιας, Άννα Πατρικάκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες ερευνητικές δράσεις με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής φροντίδας, δηλαδή η εφαρμογή νέων μεθόδων εκπαίδευσης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ταχύτερη ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά και η εισαγωγή νέων προτύπων λειτουργίας στις Μονάδες Επειγόντων Περιστατικών.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία ο υφυπουργός Υγείας ότι «η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Yale ανοίγει νέους δρόμους για την αναβάθμιση του τομέα της Επείγουσας Ιατρικής στη χώρα μας. Μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών, μπορούμε να διασφαλίσουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Ειδικά η ανάπτυξη της ειδικότητας της Επείγουσας Ιατρικής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ερευνητές από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Νίκαιας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οι οποίοι παρουσίασαν την πρόοδο των κοινών προγραμμάτων με το Πανεπιστήμιο Yale.

Εν τω μεταξύ, το Πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» που είχε αφετηρία τον “Άγιο Σάββα” προωθείται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας μέσα στο 2025. Πρόκειται για μια υπηρεσία μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η κατ’ οίκον χορήγηση θεραπειών και παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 ασθενείς στον “Άγιο Σάββα”, ενώ του προγράμματος επωφελούνται και άλλοι ασθενείς από τα νοσοκομεία, Θεαγένειο, Μεταξά, ΑΧΕΠΑ και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

«Δεν λαμβάνεται εύκολα η απόφαση ποιος ασθενής θα είναι αυτός που θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ποιος όχι. Πρέπει να πληρούνται ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η λειτουργία του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» “ευνοεί και τους ασθενείς που νοσηλεύονται νοσοκομεία, αφού μειώνεται ο φόρτος για το προσωπικό”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: