Η Δρ Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είπε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών στη Γάζα βρίσκεται στα «πρόθυρα θανάτου» από οξεία πείνα. «Αυτό που μας λένε οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό είναι ότι βλέπουν όλο και περισσότερο τα αποτελέσματα της πείνας. Βλέπουν νεογέννητα μωρά απλώς να πεθαίνουν επειδή έχουν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης», είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Όλο και περισσότερο, βλέπουμε παιδιά που βρίσκονται στο σημείο του θανάτου, που χρειάζονται εκ νέου τάισμα», είπε. Οι ιατρικές ομάδες στη Γάζα παραδέχονται επίσης αυξανόμενους αριθμούς επικίνδυνα λιποβαρών εγκύων γυναικών, είπε, προσθέτοντας ότι η κρίση πείνας στη Γάζα ήταν καθαρά αποτέλεσμα πολέμου και «εξ ολοκλήρου ανθρωπογενής».
Ο εξάχρονος Φάντι-αλ Ζαντ είναι σοβαρά υποσιτισμένος, τα πλευρά του προεξέχουν κάτω από το δέρμα, τα μάτια του είναι βαθουλωμένα καθώς ξαπλώνει στο κρεβάτι στο νοσοκομείο Kαμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα, όπου ο λιμός προελαύνει. Τα πόδια του δεν μπορούν πλέον να τον στηρίξουν αρκετά ώστε να περπατήσει.
Φωτογραφίες του πριν από τον πόλεμο δείχνουν ένα χαμογελαστό, υγιές παιδί με μπλε τζιν δίπλα στο ψηλότερο δίδυμό του με τα μαλλιά του χτενισμένα. Ένα σύντομο βίντεο κλιπ τον δείχνει να χορεύει σε έναν γάμο με ένα κοριτσάκι. Ο Φάντι πάσχει από κυστική ίνωση. Πριν από τη σύγκρουση, έπαιρνε φάρμακα που η οικογένειά του δεν μπορεί πλέον να βρει και έτρωγε μια προσεκτικά ισορροπημένη ποικιλία τροφίμων που δεν είναι πλέον διαθέσιμη στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τη μητέρα του Σιμάα αλ Ζαντ.
«Η κατάστασή του επιδεινώνεται. Αδυνατίζει. Συνεχίζει να χάνει την ικανότητά του να κάνει πράγματα», είπε σε ένα βίντεο που έλαβε το Reuters. «Δεν αντέχει άλλο. Όταν τον βοηθάω να σηκωθεί, πέφτει αμέσως». Πέντε και πλέον μήνες μετά την επίγεια και εναέρια εκστρατεία του Ισραήλ, που ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό στη Γάζα, λένε γιατροί και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.
Το νοσοκομείο Kαμάλ Αντουάν, το οποίο φρόντιζε τον Φάντι, είχε επίσης περιθάλψει τα περισσότερα από τα 27 παιδιά που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλα πέθαναν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, επίσης στο βορρά, είπε το υπουργείο, και στη νοτιότερη πόλη της Ράφα, όπου η υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ αναφέρει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από την επίθεση του Ισραήλ.
Το Reuters είδε 10 υποσιτισμένα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο υγείας αλ Άουντα στη Ράφα, δεν είναι όμως σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους θανάτους που ανέφερε το υπουργείο. Χωρίς επείγουσα δράση, ο λιμός θα «χτυπήσει» από τώρα έως τον Μάιο τη βόρεια Γάζα, όπου 300.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί λόγω των μαχών, ανέφερε η Integrated Food Security Phase Classification (IPC)
Tο πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα «εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα οξείας υποσιτισμού και θνησιμότητας» αφορούν περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανθρώπων στο βορρά. Μετά την αναθεώρηση της IPC, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Eylon Levy ανάρτησε στο X ότι ο αριθμός των φορτηγών τροφίμων αυξήθηκε τον Μάρτιο και ότι το Ισραήλ λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει τις «προσπάθειες παράδοσης» στο βορρά. «Είναι μια κακή εκτίμηση, βασισμένη σε μια ξεπερασμένη εικόνα», είπε για την κριτική.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν 1 στα 3 παιδιά κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, αριθμός διπλάσιος από ό,τι τον Ιανουάριο. Σε καταφύγια και κέντρα υγείας που επισκέφτηκε η UNICEF και οι συνεργάτες της, το 4,5% των παιδιών είχαν σοβαρή απώλεια, την πιο απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού, ανέφερε.
«Αν δεν σταματήσουν οι μάχες και οι υπηρεσίες βοήθειας αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε όλη τη Γάζα, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν από την πείνα», δήλωσε την Τρίτη η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ σε κοινή δήλωση με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Εάν το Ισραήλ προχωρήσει στην προαναγγελθείσα επίθεση στη Ράφα, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα, ο μισός πληθυσμός, αναμένεται να αντιμετωπίσουν μια ακραία έλλειψη τροφής, στην οποία η πείνα και ο θάνατος θα είναι παρόντες στα νοικοκυριά, αναφέρει η έκθεση IPC. Η ασθένεια επιδεινώνει τη σοβαρή έλλειψη τροφής.
Η αφυδάτωση από τη διάρροια, για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι είναι αχαλίνωτη στις μαζικές σκηνές όπου οι εκτοπισμένοι συγκεντρώνονται χωρίς τις κατάλληλες προμήθειες ή καθαρό νερό, επιταχύνει τον υποσιτισμό. Ένα αποτέλεσμα της οξείας πείνας είναι η μείωση της ανοσίας έναντι τέτοιων γαστρικών παθήσεων. Ο ΠΟΥ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το 90% των παιδιών κάτω των 5 ετών στη Γάζα προσβλήθηκαν από μία ή περισσότερες μολυσματικές ασθένειες με το 70% να είχε διάρροια τις προηγούμενες δύο εβδομάδες – μια αύξηση 23 φορές σε σχέση με τα κρούσματα πριν από τον πόλεμο.