«Πρωταθλητές» στο… καθισιό οι Γερμανοί – Tους δίνουν κίνητρα για περισσότερες ώρες εργασίας

Κοινοποίηση:
berlin

Με φοροαπαλλαγές στις υπερωρίες και αναδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών σχεδιάζει το Βερολίνο να δελεάσει τους εργαζόμενους ώστε να αυξήσουν τις ώρες εργασίας τους. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα παρουσιάσει σχετικό «αναπτυξιακό πρόγραμμα» μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερες ώρες από τους πολίτες οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης οικονομίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που επισημαίνει πως έχουν μειώσει κατά 30% τις ετήσιες ώρες εργασίας τους τα τελευταία 50 χρόνια.

Η Γερμανία εξετάζει κίνητρα, στα χνάρια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά δεινά, αντιστρέφοντας μια μεγάλη πτώση στις ώρες εργασίας. Μετά από μήνες συζητήσεων, ο κυβερνών συνασπισμός του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, με στόχο να κάνει τις περισσότερες ώρες εργασίας πιο ανταποδοτικές.

Οι επιλογές που συζητούνται περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές στις υπερωρίες και αναθεώρηση των παροχών. Η μείωση των ωρών εργασίας σε όλη την Ευρώπη μετά την πανδημία έχει επιδεινώσει την οικονομική απόδοση και την ανταγωνιστικότητα, προσελκύοντας την προσοχή των πολιτικών σε μια εποχή μάλιστα που η γήρανση του πληθυσμού συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό.

Γερμανία: Λιγότερες ώρες εργασίας από κάθε προηγμένη οικονομία
Η Γερμανία έχει τις λιγότερες ώρες εργασίας κατά μέσο όρο από κάθε προηγμένη οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, αντικατοπτρίζοντας ένα σχετικά υψηλό ποσοστό Γερμανών γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση και μια αυξανόμενη προτίμηση…για περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Ακόμα κι αν οι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία θέλουν να εργαστούν περισσότερο, δεν έχουν κίνητρα να το κάνουν επειδή χάνουν μεγάλο μέρος του επιπλέον εισοδήματος σε φόρους και μειωμένα επιδόματα. «Όλοι μιλούν μόνο για το κυκλικό μέρος του προβλήματος στην οικονομία μας, αλλά ακόμα κι αν επιστρέψουμε στο 0,6 ή 0,8% στην ετήσια ανάπτυξη, δεν θα έχουμε επιλύσει διαρθρωτικά προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που αναλαμβάνουμε δράση», δήλωσε στους Financial Times ο Jörg Kukies, υφυπουργός στη γερμανική καγκελαρία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μέσες ετήσιες ώρες εργασίας των Γερμανών μειώθηκαν κατά 30% τα τελευταία 50 χρόνια, πέφτοντας κατά 1/4 κάτω από τα επίπεδα των ΗΠΑ, αντανακλώντας τις αυξανόμενες προτιμήσεις των Ευρωπαίων για μεγαλύτερες περιόδους άδειας και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. «Υπάρχουν πολλά αντικίνητρα για τις γυναίκες να εργάζονται περισσότερες ώρες στο γερμανικό φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο Ένζο Βέμπερ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση στη Νυρεμβέργη, αναφέροντας τους ρόλους μερικής απασχόλησης που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κερδίζουν έως και 538 ευρώ αφορολόγητα το μήνα και τους κανόνες που επιτρέπουν στα παντρεμένα ζευγάρια να φορολογούνται από κοινού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πιέζει για φορολογικές ελαφρύνσεις για τις υπερωρίες πέραν των 41 ωρών την εβδομάδα, καθώς και αλλαγές στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας (Bürgergeld). Τα συνδικάτα ωστόσο αντιτίθενται σε αυτές τις ιδέες, οι οποίες συζητούνται ακόμη στον κυβερνώντα τρικομματικό συνασπισμό. «Στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού γίνεται πολύ περισσότερη δουλειά από ό,τι εδώ», είπε ο Λίντνερ στις συναντήσεις του με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον.

«Όταν οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο, καταλήγουν να πληρώνουν υψηλότερους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και να λαμβάνουν λιγότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις». Η ενεργειακή κρίση που τροφοδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% πέρυσι.

Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέκαμψε με 0,2% το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να παραμείνει μία από τις πιο αδύναμες μεγάλες οικονομίες του κόσμου φέτος, με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κάτω από 1%. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται επί του παρόντος για ένα πακέτο που θα αυξήσει τον οικονομικό δυναμισμό στη Γερμανία», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η τάση για πολλούς ανθρώπους στην ΕΕ να επιλέγουν λιγότερες ώρες εργασίας έχει ενταθεί μετά την πανδημία. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι στα τρένα φέτος πίεσαν επιτυχώς να μειώσουν την εβδομάδα εργασίας τους από 38 σε 35 ώρες έως το 2029. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολόγισε ότι στο τέλος του περασμένου έτους οι υπάλληλοι της Ευρωζώνης δούλευαν κατά μέσο όρο πέντε ώρες λιγότερες από ό,τι πριν από την εμφάνιση της πανδημίας το 2020 — που ισοδυναμεί με την απώλεια 2 εκατομμυρίων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ετησίως — ενώ ο μέσος όρος των ωρών των εργαζομένων στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός.

Τι συμβαίνει σε Βρετανία, Ολλανδία
Ο Steven van Weyenberg, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, είπε στους FT ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να «βρουν νέους μοχλούς ανάπτυξης», κάνοντας μεταξύ άλλων πιο ελκυστικόγια τους εργαζόμενους να περνούν περισσότερες ώρες στην εργασία τους. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει εξετάσει τρόπους μείωσης στοιχείων στο σύστημα φορολογίας και παροχών που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να αυξάνουν τον αριθμό των ωρών που εργάζονται, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των επιδομάτων παιδικής μέριμνας για τους εργαζόμενους γονείς και τη βελτίωση της γονικής άδειας.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν επίσης ότι η μείωση του μέσου όρου των ωρών εργασίας έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία. Ανακοίνωσαν μέτρα που στοχεύουν να φέρουν περισσότερα άτομα στην εργασία και να ωθήσουν τους εργαζομένους με μερική απασχόληση να εργάζονται περισσότερο – συμπεριλαμβανομένων νέων επιδοτήσεων παιδικής μέριμνας και προσπαθειών να μειωθούν τα κίνητρα στο σύστημα παροχών που μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τις περισσότερες ώρες. εργασίας.

Οι νέοι κανονισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα θέτουν τους αιτούντες παροχές που κερδίζουν λιγότερο από το μισό κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς «εντατικής αναζήτησης εργασίας». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συναντούν τακτικά ειδικούς και να αποδεικνύουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν περισσότερα — διαφορετικά θα χάσουν τα οφέλη.

Αν και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ανησυχούν ότι οι αλλαγές απλώς θα αυξήσουν τις δυσκολίες για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να εργαστούν περισσότερο, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, χαρακτήρισε την αλλαγή ως «καλύτερη για αυτούς και για την οικονομική ανάπτυξη».

Δεν είναι σαφές πόσο οι πρόσφατες μειώσεις των ωρών εργασίας είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των προτιμήσεων του τρόπου ζωής και πόσο απλώς αντικατοπτρίζουν μια αδύναμη οικονομία. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ πιστεύουν ότι ένας βασικός παράγοντας που εξηγεί τις ανθεκτικές αγορές εργασίας είναι οι εργοδότες που «αποθηκεύουν» εργατικό δυναμικό σε μια περίοδο υποτονικής ζήτησης, για να αποφύγουν τις ελλείψεις προσωπικού όταν η οικονομία ανακάμπτει. Σημειώνουν επίσης ότι η πρόσφατη αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρότερη στον δημόσιο τομέα, όπου οι ώρες είναι γενικά λιγότερες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: