Πρωτοβουλία Μόσχας για επικοινωνία με τις ΗΠΑ – Το «κόκκινο τηλέφωνο»

Κοινοποίηση:
Russian and U.S. flags are pictured before talks between Russian Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov and U.S. Deputy Secretary of State Wendy Sherman at the United States Mission in Geneva, Switzerland January 10, 2022. REUTERS/Denis Balibouse

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των NYT για την επικοινωνία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, μέσα στον μήνα Ιούλιο που διανύουμε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έλαβε ένα ασυνήθιστο μήνυμα που δεν περίμενε. Ήταν ο Ρώσος ομόλογός του που ήθελε να μιλήσει μαζί του!

Ως γνωστόν, το «κόκκινο τηλέφωνο» καθιερώθηκε για τις υψηλού επιπέδου εμπιστευτικές επαφές επείγουσας φύσεως μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Όστιν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας μόνο άλλες πέντε φορές μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και σχεδόν πάντα γινόταν με πρωτοβουλία του Πενταγώνου.

Στην πραγματικότητα, ο Όστιν επικοινώνησε με τον νέο υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοφ, μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 25 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις «γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές» ισχυρίζεται το Πεντάγωνο. Ήταν το πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ο κ. Μπελούσοφ, οικονομολόγος, αντικατέστησε τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον επί μακρόν υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

Στις 12 Ιουλίου, ο Μπελούσοφ καλούσε για να μεταφέρει μια προειδοποίηση, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν ακόμη που ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα.

Η Μόσχα είχε εντοπίσει μια ουκρανική μυστική επιχείρηση στα σκαριά σε βάρος της Ρωσίας, για την οποία πίστευαν ότι είχαν «τις ευλογίες» των ΗΠΑ.

Ήταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ενήμερο για την επιχείρηση, ρώτησε ο Μπελούσοφ τον Όστιν, και την πιθανότητα να κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον;

Κατά τους New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αιφνιδιάστηκαν από τον ισχυρισμό και δεν γνώριζαν για κάποιου είδους επιχείρηση, δήλωσαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ώστε να τοποθετηθούν για την εμπιστευτική τηλεφωνική συνομιλία. Αλλά ό,τι κι αν ισχυρίστηκε ο Μπελούσοφ, είπαν και οι τρεις αξιωματούχοι, λήφθηκε αρκετά σοβαρά υπόψη.

Μάλιστα, φαίνεται πως οι Αμερικανοί επικοινώνησαν με τους Ουκρανούς και είπαν πως «αν σκέφτεστε να κάνετε κάτι τέτοιο, μην το κάνετε».

Παρά τη δεδομένη εξάρτηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ για στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν είναι πάντα διαφανείς με τους Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, κυρίως όσον αφορά σε εκείνες κατά ρωσικών στόχων.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα απογοήτευσης τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν έχουν βελτιώσει τη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, αλλά έχουν διακινδυνεύσει να επεκτείνουν τον πόλεμο.

Το αν η φημολογούμενη ουκρανική επιχείρηση αυτόν τον μήνα ήταν πραγματική παραμένει ακόμη ασαφές, όπως και το ποια μορφή θα μπορούσε να έχει πάρει. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου λένε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα ακόμα.

Αρνήθηκαν, επίσης, να περιγράψουν λεπτομερώς το τηλεφώνημα, αλλά τόνισαν την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. «Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λίγες ώρες μετά τη συνομιλία της 12ης Ιουλίου.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να πουν αν ο Όστιν έθεσε το ζήτημα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Η Ρωσική πρωτοβουλία επικοινωνίας επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Μόσχας με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας προσθέτοντας ότι «συζητήθηκε το θέμα της πρόληψης των απειλών για την ασφάλεια και της μείωσης του κινδύνου πιθανής κλιμάκωσης». Αλλά η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά σε μια ύποπτη ουκρανική μυστική αποστολή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: