Σε μια πρωτοποριακή αποκάλυψη, οι γεωλόγοι ανακάλυψαν μια τεκτονική πλάκα που εξαφανίστηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Το εκπληκτικό αυτό εύρημα, που ονομάστηκε «πλάκα του Πόντου», ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μελετών στην πλάκα του Ειρηνικού από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Η «πλάκα του Πόντου», που κάποτε αποτελούσε μια τεράστια πλάκα του φλοιού της Γης, εξαφανίστηκε μετά από μια σειρά διαδικασιών καταβύθισης, όπου μια τεκτονική πλάκα κινείται κάτω από μια άλλη και βυθίζεται στον μανδύα, σύμφωνα με το gazzetta.gr
Η κατανόηση των τεκτονικών πλακών είναι ζωτικής σημασίας για τους γεωλόγους, καθώς τους βοηθά να εντοπίσουν τη γεωλογική ιστορία των μορφών γης, να εντοπίσουν σπάνια μέταλλα και να προβλέψουν μελλοντικές φυσικές διεργασίες. Η ανακάλυψη της «πλάκας του Πόντου», μιας τεκτονικής οντότητας που κάποτε είχε το ένα τέταρτο του μεγέθους του Ειρηνικού Ωκεανού, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη δυναμική ιστορία της Γης. Τα λεπτομερή ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Gondwana Research Journal.
Η αναζήτηση της πλάκας ξεκίνησε εν αγνοία μας πριν από μια δεκαετία, όταν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης βρήκαν θραύσματα παλαιών τεκτονικών πλακών βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης χρησιμοποιώντας σεισμική τομογραφία. Η τεχνική αυτή, η οποία χρησιμοποιεί σεισμικά κύματα από σεισμούς ή εκρήξεις για τη δημιουργία εικόνων του εσωτερικού της Γης, έθεσε τις βάσεις για αυτή τη μνημειώδη ανακάλυψη.
Η δεκαετής έρευνα υπέδειξε μια τεράστια ζώνη καταβύθισης που διέτρεχε τον δυτικό παλαιο-Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίζοντας τις γνωστές πλάκες του Ειρηνικού στα ανατολικά από την υποθετική τότε «πλάκα του Πόντου» στα δυτικά.
Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση των τεκτονικών κινήσεων, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της σχολαστικής γεωλογικής έρευνας.