Μια λαχταριστή συνταγή βασιλόπιτας εμποτισμένη με αρώματα πορτοκαλιού και γαρνιρισμένη με πηχτό και γυαλιστερό γλάσο βανίλιας! Η Βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ που σερβίρεται τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς για τον εορτασμό της ζωής του Αγίου Βασιλείου. Μετά το ψήσιμο της τούρτας, μπαίνει ένα κέρμα από τη βάση και όταν κόβεται σε αυτόν που θα βρει το φλουρί λέγεται ότι του δίνεται τύχη για τον υπόλοιπο χρόνο!
Βασιλόπιτα
Για την τούρτα
- 375 γραμμάρια βούτυρο (13 oz)
- 600 γραμμάρια ζάχαρη (21 oz, 3 φλιτζάνια)
- 6 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
- μια πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 200 γρ γιαούρτι, στραγγιστό (7 oz)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 750 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο (26,5 oz)
Για το γλάσο
- 450 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (15,8 oz, 3 φλιτζάνια)
- 5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό ή γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες παρασκευής:
- Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για βασιλόπιτα, ξεκινήστε χωρίζοντας τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Τοποθετήστε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών σας, τα εξαρτήματα του μπολ και του χτυπήματος είναι καθαρά και χωρίς νερό. Χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μακρά κορφή όταν ανασηκωθεί το σύρμα (μαρέγκες). Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίστε το μπολ του μίξερ και προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας το άγκιστρο κουπιών ή τα εξαρτήματα κρέμας χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο σαν σαντιγί. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί ο καθένας, πριν προσθέσετε τον επόμενο. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με ελαφριές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαρέγκα, προσθέτοντας το 1/3 του αλευριού, ανακατεύετε, προσθέτετε το 1/3 της μαρέγκας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σας.
- Για να ψήσετε τη βασιλόπιτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C χρησιμοποιώντας αντιστάσεις πάνω και κάτω. Εναλλακτικά ρυθμίστηκε σε ανεμιστήρα 180C.
- Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε το ταψί σας. Επιλέξτε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ περ. 30-35 cm σε διάμετρο (12-14 ίντσες). Βουτυρώνουμε τη φόρμα της βασιλόπιτας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Εναλλακτικά, στρώστε λίγο λαδόκολλα. Ρίξτε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας σας και απλώστε το ομοιόμορφα με τη σπάτουλα σας.
- Τοποθετήστε τη φόρμα του κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω τρίτη σχάρα, χαμηλώστε τη φωτιά στους 175 C ή 160 C αέρα και ψήστε για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί. Φροντίστε να μην ανοίξετε το φούρνο στα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος γιατί η Βασιλόπιτα σας θα καταρρεύσει! Κολλήστε ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ για να ελέγξετε αν το κέικ σας είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τότε η βασιλόπιτα σας είναι έτοιμη!
- Αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε το ταψί σε πιατέλα. Αν δεν είναι κρύο μπορεί να σπάσει! Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο πιάτο, αναποδογυρίστε ξανά έτσι ώστε η κορυφή του κέικ να είναι από πάνω. Τυλίγουμε ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το κολλάμε στο κέικ. Αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος με τον πάτο του κέικ προς τα πάνω. Έχοντας μια εντελώς επίπεδη επιφάνεια θα κάνει το γλάσο σας να συνεχίσει πολύ πιο εύκολα και θα είναι ωραίο και επίπεδο.
- Ετοιμάστε το γλάσο για την ελληνική πρωτοχρονιάτικη τούρτα σας. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το γλάσο θα πρέπει να έχει μια υφή σαν κόλλα, αλλά να είναι απόλυτα λείο όταν αναμειγνύεται με τη σπάτουλα. Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και ισιώνουμε με μια επίπεδη σπάτουλα. Μην ξεχάσετε να χαράξετε τον αριθμό της χρονιάς πάνω από το γλάσο ή να χρησιμοποιήσετε μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα για να το δώσετε σχήμα!
Απολαύστε την Βασιλόπιτα αυτή και Καλή Χρονιά!!!
Δεν μ’ αρέσει η βασιλόπιτα κέικ αλλά η κλασσική.