Πρόεδρος Κοσόβου: «Θέλουμε το Πρέσεβο – Σας δίνουμε την Μιτρόβιτσα» – Έρχονται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Κοινοποίηση:
673973-01-02

Όπως όλα δείχνουν σύντομα θα υπάρξει αλλαγή συνόρων εντός των Βαλκανίων καθώς οι διεργασίες για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου εντατικοποιούνται.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ζήτησε η Κοιλάδα (με τους δήμους Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς) να εκφράσει ελεύθερα τη θέλησή της προς ένταξη στο Κοσσυφοπέδιο και για να συμβεί αυτό υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης της Μιτροβίτσα.

Παράλληλα, υποστήριξε τη συμμετοχή εκπροσώπων αυτών των δήμων στην αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία.

Σύμφωνα με τον Θάτσι, η ένταξη αυτών των τριών δήμων στην επικράτεια της Σερβίας, ήταν μια ιστορική αδικία που πρέπει να διορθωθεί όπως αναφέρει το Balcanweb και το Βαλκανικό Περισκόπιο

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους εκπροσώπους των τριών δήμων της νότιας Σερβίας κάτι που σημαίνει ότι για να γίνονται τόσο απροκάλυπτα υπάρχει και η έγκριση της σερβικής πλευράς.

Όπως είπε, στο διάλογο και τη συμφωνία ειρήνης με τη Σερβία, θα συμπεριληφθεί το θέμα των τριών δήμων και η προθυμία των πολιτών της Κοιλάδας να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Θάτσι κάλεσε τη Συνέλευση, τους πολιτικούς αρχηγούς του Κοσσυφοπεδίου και όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν την ένταξη των τριών δήμων στο Κόσοβο.

«Χρειαζόμαστε ενότητα στο Κοσσυφοπέδιο, οι εκπρόσωποι του Πρέσεβο, της Μέντβετζα και του Μπουγιάνοβατς, έχουν προτείνει ένα ψήφισμα το οποίο τώρα θα υποβληθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, στον πρωθυπουργό και στα πολιτικά κόμματα», είπε ο Θάτσι.

Ο Δήμαρχος του Πρέσεβο, Σκιπερίμ Αρίφι, δήλωσε ότι το ψήφισμα θα παραδοθεί σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο, από τον πρόεδρο μέχρι τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το κύριο αίτημα, όπως είπε, είναι η Συνέλευση να εγκρίνει αυτό το ψήφισμα, να το υιοθετήσει και να συναινέσει στην ένωση του Πρέσεβο, της Μέντβετζας και του Μπουγιάνοβατς στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενη την εκπεφρασμένη βούληση του τοπικού πληθυσμού στο δημοψήφισμα του 1992.

Η συμπερίληψη της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη διαπραγματευτική ομάδα στο τελικό στάδιο του διαλόγου με τη Σερβία, σύμφωνα με τον Αρίφι, αποτελεί θεμιτή απαίτηση.

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή αυτή θα δημιουργήσει μια ισορροπία στο διάλογο, γιατί στο πλαίσιο της σερβικής αντιπροσωπείας συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος Θάτσι, δήλωσε ότι η ενδεχόμενη προσαρμογή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την προσθήκη αυτών των τριών δήμων είναι ένα θέμα που θα παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί κανείς το αποτέλεσμα, ότι, δηλαδή, η Κοιλάδα θα ενταχθεί στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο συμβιβασμός που μπορεί να γίνει με τη Σερβία, είναι η ανταλλαγή του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου με τους τρεις αυτούς δήμους της νότιας Σερβίας.

Η Σερβία θέλει να ομογενοποιήσει την επικράτειά της και να παραλάβει την Μιτροβίτσα από το Κόσοβο παραδίνοντας τους τρεις «ενοχλητικούς» αλβανόφωνους δήμους της Κοιλάδας οι οποίοι αποτελούν εστία εντάσεων για το Βελιγράδι.

Οι Ευρωπαίοι στο παρασκήνιο εργάζονται προς την κατεύθυνση της αλλαγής των συνόρων αλλά γνωρίζουν ότι αυτή η αλλαγή δεν θα σταματήσει εκεί.

Σειρά λαμβάνει μετά η Βοσνία. Οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν να ενοποιηθούν με την Σερβία και οι Κροάτες της Βοσνίας με την Κροατία. Άλλωστε ναι μεν φυλετικά είναι όλοι Σλάβοι αλλά οι διαφορές τους οι θρησκευτικές είναι κάτι παραπάνω από αγεφύρωτες.

Οι Σέρβοι είναι Ορθόδοξοι, οι Κροάτες Καθολικοί και αυτοί που αυτοαποκαλούνται Βόσνιοι και στην πραγματικότητα εκπροσωπούν την Βοσνία είναι μουσουλμάνοι.

Η Βοσνία είναι άλλο ένα δυσλειτουργικό κράτος. Πάντως στα πλαίσια δελεασμού της Σερβίας ώστε να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν αποκλείεται και να επιτρέψει η Δύση στο μέλλον μια «αναδιαμόρφωση» στην Βοσνία.

Άλλωστε ήδη οι Σέρβοι δρουν σαν ανεξάρτητη κρατική οντότητα και δεν μοιράζονται κοινές κρατικές δομές με το Σεράγιεβο. Αρνούνται να συμμετάσχουν ακόμα και στο βοσνιακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Το σίγουρο είναι ότι μια αλλαγή συνόρων είναι πάντα… μια αλλαγή συνόρων. Σημαίνει ότι μπορούν να υπάρξουν κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες…

Αυτό θα πρέπει να το προσέξει πολύ η ελληνική πλευρά ειδικά από την στιγμή που εκχωρεί από μόνη της τα δικαιώματα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: