Για «δεκάδες στρατιώτες» που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τις ένοπλες συγκρούσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της περιοχής, την Κυριακή (27/09), στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημέρωσης.
Ο Πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραΐκ Χαρουτιουνιάν, δήλωσε ότι «δεκάδες στρατιώτες» είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί, εκτός από τα θύματα του άμαχου πληθυσμού, ως αποτέλεσμα των ένοπλων εχθροπραξιών με το Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, την Κυριακή (27/09), ο Χαρουτιουνιάν ανέφερε:
«Δεκάδες [στρατιώτες] πέθαναν, δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν και υπάρχουν θάνατοι μεταξύ αμάχων».
Ο Αρμένιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν τα F-16 της Τουρκίας, τα οποία σταθμεύουν στη χώρα, εδώ και περίπου έναν μήνα, «με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων».
Aκόμα, είπε οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είναι εξοπλισμένες με τα «πιο προηγμένα όπλα που ανήκουν στον τουρκικό στρατό».
Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.
Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.
Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.
Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.